Casarca (mannetje)

Casarca en fazant spotten

Afgelopen zondag (27-6-2021) had ik weer afgesproken om samen met een vriend in de polder te gaan hardlopen. Bij het begin van onze ronde door onze mooie polder kwamen we al snel een groep grutto’s tegen. Ik had wel vaker in de polder een of twee grutto’s gezien, maar nu hadden we er wel een stuk of 5 gezien! En als ze dan wegvliegen hoor je de bekende roep van de grutto; ‘gruttooo, gruttooo”. Een stukje verderop kwamen we ook een paar scholekster tegen en uiteraard ook zwaluwen. In de polder heb ik inmiddels al bijna alle soorten zwaluwen gezien, waaronder de boerenzwaluw het meest. Eenmaal bij het gemaal kwamen we een grote groep kuifeenden tegen, met zowel mannetjes en vrouwtjes kuifeenden. Ook kwamen we tijdens het hardlopen een bijzondere eend tegen. Eerst dacht ik, toen ik de eend zag dat het een Nijlgans was. Maar we kwamen samen tot de conclusie dat het om een erg bijzondere waarneming ging. Het ging namelijk om een Casarca ( eend ter grote van een normale gans). Een best wel grote oranje eendensoort. Ik had weleens eerder van de soort gehoord, maar ik had er nog nooit een zelf waargenomen. Helaas, was de oranje eend geen goed voorteken voor de Leeuwen van oranje. Nederland verloor zondagavond de wedstrijd tegen Tsjechië met 2-0.

Fazant
Mannetjes fazant

De volgende dag (maandag 28-6-2021) ging ik naar Aalsmeer, niet bepaald een plek om bijzondere vogels te ontdekken; dacht ik. Maar dat bleek niet zo te zijn, want ik had weer een bijzondere vogelsoort gespot. Dit maal ging het om een mannetjes fazant! Tegenwoordig komen fazanten niet heel veel meer voor in Nederland, dat maakt ook deze waarneming weer erg bijzonder. Zo zie je maar in 2 dagen tijd kan je erg bijzondere waarnemingen doen, zonder dat je echt op zoek gaat naar een bepaalde vogelsoort.

Bekijk ook eens

close

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.