De beflijster is een zangvogel uit de familie van lijsters. Deze vogel heeft een opvallende witte halvemaanvormige band, deze is bij het mannetje beter zichtbaar dan bij het vrouwtje.

Kenmerken en specificaties Beflijster

  • Zwart verenkleed
  • Witte halvemaanvormige band
  • Vleugelveren hebben lichte randen
  • Gele snavel met donkere punt
  • Jonge vogels: veel minder duidelijke witte bef
  • Mannetje: is zwarter dan het vrouwtje en heeft een iets meer opvallende witte bef
  • Wettenschappelijke naam: Turdus torquatus
  • Lengte: ongeveer 23 tot 24 cm. Spanwijdte: 35 cm
  • Voedsel: regenwormen, kevers, vliegenlarven, spinnen en oorwurmen. In de herfst en winter ook bessen.
  • Eieren: meestal 4 tot 5 eieren per legsel
  • Geluid: harde, tikkende roep, lager dan merel. Ook kramsvogelachtige geluiden. Zang in Nederland zelden te horen, eenvoudig en lijsterachtig.

Geluid Beflijster

Bron

Broeden en leefgebied

  • Broedperiode: vanaf begin mei
  • Broedt plekken: op de grond, bij voorkeur onder een overhangend stuk steen
  • Eieren: een legsel, met meestal 4 tot 5 eieren
  • Broedduur: 13 tot 14 dagen
  • Uitgevlogen: na 14 tot 16 dagen
  • Leefgebied: graslanden, bosranden, heide en duinen. Op plekken met voldoende beschutting. Broedt in bergachtige gebieden, bijna nooit in Nederland.
  • Trefkans: de trefkans om een beflijster in Nederland te zien is vrij klein. Beflijsters broeden bijna nooit in Nederland.

Vogeltrek en populatie

  • Vogeltrek: tussen eind maart en mei trekken ze door Nederland. Ze komen van het Middelandse zeegebied en Noord-Afrika en trekken door richting Noorwegen en Groot-Brittannië. In het najaar trekken ze weer terug naar waar ze vandaan komen.
  • Broedparen: 1 (meestal geen broedparen)
  • Overwinteraars: 1 tot 5
  • Doortrekkers: 2 000 tot 10 000
  • Deze informatie is afkomstig van sovon vogelonderzoek Nederland.

Weetjes

  • De beflijster sterk lijkt op de merel, maar de merel is donkerder van kleur en heeft geen witte halvemaanvormig band.

Deze soort is vergelijkbaar met: