Bonte kraai

De Bonte Kraai

Bonte Kraai
Bonte Kraai

De bonte kraai lijkt op de zwarte kraai, maar heeft opvallende lichtgrijze/ bonte onderdelen. Deze vogel komt niet heel veel voor in Nederland, maar komt als overwinteraar of doortrekker weleens op bezoek in ons land.

Kenmerken en specificaties

  • Lichtgrijze rug
  • Zwarte kop
  • Zwarte vleugels
  • Zwarte staart
  • Wettenschappelijke naam: Corvus cornix
  • Lengte: ongeveer 44 tot 51 cm. Spanwijdte: 84 tot 100 cm
  • Voedsel: alleseters. Eten bijvoorbeeld insecten, aas, kleine zoogdieren, slakken en menselijk afval
  • Eieren: meestal 4 tot 6 eieren per legsel
  • Geluid:  “kraaah, kraaah“.

Geluid Bonte kraai

Bron

Broeden en leefgebied

  • Broedperiode: broedt vanaf begin april tot en met juni.
  • Broedt plekken: het nest bevindt zich meestal boven in een boom.
  • Eieren: een legsel per jaar, met meestal 4 tot 6 eieren. Bij uitzondering soms 7 eieren.
  • Broedduur: ongeveer 17 tot 20 dagen.
  • Uitgevlogen: na 3 tot 5 weken vliegen de jongen vogels uit.
  • Leefgebied: zijn vaak te vinden op akkers, langs wegen, spoordijken en op divers andere plaatsen.
  • Trefkans: de kans om in Nederland deze kraai te zien is laag tot zeer laag.

Vogeltrek en populatie

  • Vogeltrek: vogels uit Scandinavië verschijnen in de herfst en winter in Nederland.

Deze soort is vergelijkbaar met:

Weetjes over de bonte kraai

  • Eerst leefde deze vogel in Nederland vooral in steden. Later werd de vogel vooral nog gezien in open landshappen in de winter.
  • Vroeger was deze kraai een hele gewone gast in Nederland, maar de aantallen zijn de afgelopen jaren flink afgenomen.