Roodkopklauwier

Kenmerken en specificaties Roodkopklauwier

  • Bruinrode bovenkop
  • Zwart masker
  • Verenkleed zwart-wit
  • Witte brede vleugelstreep
  • Vrouwtje: iets valer dan het mannetje met de bruin-grijze mantel
  • Jonge vogels: grijsbruin, licht veld op schouderveren
  • Is een dwaalgast
  • Wettenschappelijke naam: Lanius senator
  • Lengte: 18 tot 19 cm
  • Voedsel: insecten zoals kevers, krekels, sprinkhanen, spinnen en rupsen. Maar ook wel kleine hagedissen, zoogdieren of vogels.
  • Geluid: alarm korte hese roepjes of triller. Zang luide snelle stroom, piepend en smakkend. Imiteert. Herhaalt bepaalde frasen. Zowel man als vrouw zingt.
  • Is zeldzaam in Nederland

Land van afkomst

  • Trekt in de winter naar gebieden onder de Sahara
  • Komt voor in het Middellandse Zeegebied. In Oost-Frankrijk, Zuid-Duitsland en Oost-Polen liggen de meest noordelijke broedgebieden. Naar het oosten te vinden tot in Georgië.

Geluid roodkopklauwier

Bron