De Steltkluut

Steltkluut

Kenmerken en specificaties Steltkluut

  • Lange rozerode poten
  • Lange, rechte dunne snavel
  • Witte onderdelen
  • Zwarte vleugels en rug
  • Zwart-witte kop
  • Mannetje: meestal meer zwart op de kop
  • Jonge mannetjes: gitzwarte mantel
  • Vrouwtjes en jonge vogels: dof bruinzwart
  • Is een dwaalgast
  • Wettenschappelijke naam: Himantopus himantopus
  • Lengte: 33 tot 36 cm (excl. poten van 14-17 cm) Spanwijdte: 67 tot 83 cm
  • Voedsel: slakken, waterkevers, larven van vliegende insecten, spinnen wormen, kikkervisjes, kleine visjes en soms ook zaden 
  • Geluid: maakt voornamelijk geluid in broedtijd, variaties op keffende, schelle roepjes.

Land van afkomst

  • Komt zeldzaam voor in Nederland
  • Komt vooral voor in Iberisch Schiereiland, Frankrijk en Oekraïne
  • Overwintert in Afrika en soms Zuid- Europa

Geluid Steltkluut