De Vorkstaartmeeuw

Vorkstaartmeeuw
Vorkstaartmeeuw in vlucht

Kenmerken en specificaties Vorkstaartmeeuw

  • Donkergrijze kopkap
  • Gele snavelpunt
  • Buitenste handpennen zwart
  • Rug en vleugeldekveren grijs
  • Driehoek van binnenste handpennen en armpennen die hierbij gevormd wordt is wit.
  • Jonge vogels: dezelfde bovendelen, rug en dekveren bruinig geschubd, zwarte eindband op staart, gezicht is wit, en vanaf de kruin valt een grijsbruine ‘boa’ omlaag naar de zijhals
  • Wettenschappelijke naam: Xema sabini
  • Lengte: 27 tot 31 cm. Spanwijdte: 81 tot 87 cm
  • Voedsel: kleine visjes, ongewervelden, springstaarten en spinnen  
  • Geluid: vrij stil, alleen soms roepend, een sternachtig “ki-k-k-krii“.

Land van afkomst

  • Komt zeldzaam voor in Nederland
  • Broedt in Spitsbergen en het zuiden van Groenland
  • Trekt naar de westkusten van Afrika

Geluid Vorkstaartmeeuw