grote geelpootruiter (dwaalgast)

Grote geelpootruiter in Zeeland

Afgelopen maand (september) werd er een bijzondere ontdekking gedaan in Zeeland. Een vogelaar had een waarneming van een groenpootruiter op waarneming.nl ingevuld, maar het bleek niet zomaar om een groenpootruiter te gaan. Na goede determinatie en het bekijken van foto’s, bleek het om een grote geelpootruiter te gaan! De grote geelpootruiter is pas 4 keer eerder in Nederland gespot, en nu dus voor de 5de keer. Uiteraard is het zien van een groenpootruiter in Nederland ook al erg bijzonder.

grote geelpootruiter (dwaalgast)
grote geelpootruiter, zeldzame dwaalgast in zeeland.

Kenmerken grote geelpootruiter

Zoals de naam al zegt is het een forse ruiter (36 cm) met heldergele poten. Hij is maar een beetje groter dan de kleine geelpootruiter en is daarvan in winterkleed maar moeilijk te onderscheiden. De grote geelpootruiter heeft een wat langere snavel die er naar neigt naar boven opgewipt te zijn, maar het beste onderscheidingspunt is de roep. (T. melanoleuca) heeft een drietonig roep, (T. flavipes) een tweetonige.  

Verspreiding en leefgebied

De grote geelpootruiter broedt voornamelijk van zuidelijk Alaska en westelijk Canada tot oostelijk Canada, overal waar drassige gebieden te vinden zijn en overwintert in geheel Zuid-Amerika maar ook wel aan de kust van de VS. Een enkele keer dwaalt de vogel weleens af naar Europa en is als toevallige gast ook in Nederland aangetroffen. Hij is een nauwe verwant van de in Europa thuishorende groenpootruiter T. nebularia.

Bron: Wikipedia

close

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.