Jagers

Jagers zijn vogels die voornamelijk langs de kust van Nederland voorkomen. Ze doen hun naam eer aan, omdat ze het voedsel van andere zeevogels stelen. Ze stelen bijvoorbeeld de gevangen prooien van meeuwen of jan-van-genten. In Nederland komen 4 soorten jagers voor. De 3 algemeenste soorten zijn de kleine jager, middelste jager en grote jager. Tevens is er de zeldzame ‘kleinste jager’.

Hieronder kunt u de verschillen tussen deze soorten bekijken.

Omschrijving:

De grote jager heeft een lichtbruin verenkleed met zwart spikkel. Hij heeft een stevige snavel met een scherpe haak. Het lichaam is in verhouding dik met een ver uitstekende kop en een korte staart.

Omschrijving:

De kleine jager heeft witte handpenvlekken en lange spitse vleugels. Deze jager heeft ook verlengde middelste staartpennen die vrij spits zijn.

Omschrijving:

De middelste jager is zwaarder gebouwd dan de kleine jager. Ze hebben een zwaardere borst en bredere vleugelbasis. De middelste staartpennen zijn aan het einde lepelvormig en gedraaid.

Zeldzame jagers

Omschrijving:

De kleinste jager is een kleine en slanke jager. Opvallend is de vleugelvlek op de bovenvleugel. Heeft grijze bovenvleugels en zeer lange verlengde middelste staartpennen.