Treurspreeuw in Heerenveen, waarom moeten ze gevangen worden?

Treurspreeuw (Foto: www.flickr.com)

De afgelopen week was de treurspreeuw verschillende keren in het nieuws. Ik had zelf nog nooit van deze vogel gehoord, daarom leek het mij leuk om er onderzoek naar te doen. Intussen staat de spreeuw ook al op de website! De treurspreeuw is een exoot of dwaalgast, de spreeuw komt oorspronkelijk niet in Nederland voor. In Friesland zijn nu twee treurspreeuwen en die wilt ecoloog Johannes Fokkens vangen, maar waarom?

Hieronder de uitleg door Rtl nieuws

Fokkens doet hard zijn best om de vogels te vangen maar merkt dat dit niet zo makkelijk is als het lijkt. Hij heeft een heel kooiensysteem opgezet. “Anders moet ik met netten aan de slag.”

Maar waarom is het noodzakelijk om de vogels te vangen? Volgens Wilfred Reinhold van Stichting Platform Stop Invasieve Exoten hoort de vogel nu eenmaal niet thuis in de Nederlandse natuur. In de EU is er een verordening tegen invasieve exoten. “Dat betekent dat hij weg moet als zo’n vogel in een EU-lidstaat gesignaleerd wordt.” Als invasieve exoten zich voortplanten vormen ze een gevaar voor de inheemse soorten. “De treurspreeuw eet eieren en kuikens van inheemse vogels. En hij kan ziektes verspreiden”, vertelt Reinhold aan EditieNL. Ook plant de treurspreeuw zich snel voort. “Hij kan meerdere broedsels per jaar hebben en zo’n vier jaar oud worden. Na een jaar gaat hij al broeden. Als je hem zijn gang laat gaan is dat een recept voor ellende.”

De treurspreeuw komt oorspronkelijk voor in India. Hij werd door mensen naar Nederland gehaald om als huisdier gehouden te worden. “De vogel werd verhandeld, maar tegenwoordig mag dat niet meer. Ze zijn dus losgelaten of ontsnapt.” De vogel kan goed overleven in Nederland. “In India komt hij tot op 3000 meter hoogte voor en daar is het ook behoorlijk koud.” Dit is niet de eerste keer dat er in Nederland invasieve exoten moesten worden verwijderd. Eerder gebeurde dit met de huiskraai. “Die was in Hoek van Holland gekomen per boot. Dat begon met een paartje en in korte tijd waren het er dertig.” Reinhold is dus erg blij met de aanpak van de treurspreeuw. “Als je wacht worden het probleem en de kosten alleen maar groter. Als ze de kans krijgen om voort te planten worden het er steeds meer en gaan ze zich verder over Nederland verspreiden. Ook kunnen ze in Duitsland en België voor problemen gaan zorgen.”

Bron: Heerenveen opent jacht op treurspreeuw: ‘Recept voor ellende’ | RTL Nieuws

close

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.