Misschien had u mijn vorige blog al gelezen over de verschrikkelijke dood van een Franse lammergier die net een paar dagen in Nederland was. Gelukkig is er nu goed nieuws voor de lammergier Angéle.
Pas drie dagen was hij in Nederland: Angèle, een Franse lammergier die anderhalve maand geleden een klap van een windturbine bij Wieringerwerf niet overleefde. Tijdens een live prepareersessie bij Naturalis Biodiversity Center werd de gigantische vogel vrijdagmiddag opgezet, waarna hij zal worden tentoongesteld.
Het is een zeldzame gebeurtenis: nooit eerder werd er in Nederland een wilde lammergier gevonden. De vogelsoort behoort met een spanwijdte van drie meter tot de grootste vogelsoorten van Europa. Bezoekers van Naturalis kijken met ingehouden adem toe hoe het beest geprepareerd wordt. Ook op de snijtafel is het een indrukwekkend gezicht.
Mannetjesgier Angèle zag in 2020 voor het eerst het levenslicht in een Tsjechische dierentuin. Hij werd geboren als onderdeel van een programma van de Vulture Conservation Foundation, een organisatie die bedreigde giersoorten in Europa uitzet om zo populaties te herstellen. Drie maanden na zijn geboorte werd Angèle met een ’gps tracker’ om zijn poot vrijgelaten in de Franse Alpen.
Foute boel
Op 26 mei dit jaar, vroeg in de ochtend, krijgt VCS-directeur Hans Pohlmann een noodmelding op zijn telefoon. De gps tracker geeft aan dat de vogel vreemde bewegingen maakt. „Ik wist meteen dat het foute boel was”, vertelt Pohlmann. „Er was een hele snelle piek in beweging en toen was het stil.”
Angèle vliegt op dat moment al een paar dagen rond in de Kop van Noord-Holland. De vogel moest eigenlijk in Frankrijk blijven, maar raakte door een aanhoudende zuidenwind verdwaald en vloog richting Nederland. „Ik was al ongerust, want er zijn in die buurt veel windmolenparken. Daarom stapte ik na de melding meteen in de auto. Bij aankomst zag ik Angèle levenloos naast een windmolen liggen. Hartverscheurend.”
Positieve draai
VCS besluit Angèle na het ongeval aan Naturalis te schenken. „Zo kunnen we toch nog een positieve draai geven aan deze vreselijke gebeurtenis”, aldus Pohlmann. „Ook heeft het ongeluk gezorgd voor meer aandacht voor het gevaar dat windmolens vormen voor roofvogels. Hopelijk wordt er in de toekomst iets op bedacht.”
Pepijn Kamminga, vogel- en zoogdierenexpert bij Naturalis, is blij met de schenking. „Het is natuurlijk altijd tragisch als een vogel op deze manier aan z’n einde komt. Ik zie ze liever vliegen. Maar ik ben blij dat we Angèle tentoon kunnen stellen en zo een tweede leven kunnen geven.”