vogelgriep

Vogelgriep

vogelgriep

Het is de afgelopen maanden al vaak raak. Er zijn elke keer weer uitbraken van de vogelgriep in Nederland en in andere landen. De Oostvaardersplassen is al zwaar getroffen en ook in de provincie Zeeland worden al heel veel dode vogels gevonden. In Israël zijn er al 5.200 kraanvogels dood gegaan door het virus, en ga zo maar door. In het artikel hieronder van Animalstoday wordt u op de hoogte gebracht van het laatste vogelgriep nieuws en weet u wat u vooral niet moet dan als u een dode vogel ziet.

De vogelgriep slaat wild om zich heen, met meldingen van uitbraken bij zowel gehouden dieren als wilde vogels. Vorige week werd de ziekte vastgesteld bij een kleinschalige houderij in Nieuwerbrug, het bewijs is geleverd dat de uitbraak in de Oostvaardersplassen de hoog pathogene, dodelijke variant is en de provincie Zeeland meldt nu ook dode en zieke vogels.

Naast Nederland komen er ook alarmerende berichten uit het buitenland. Zo neemt in Frankrijk het aantal besmettingen snel toe. Op 12 januari waren er al 130 besmettingen gemeld op pluimveebedrijven, dertig meer dan enkel dagen ervoor, en er worden ook steeds meer wilde vogels gevonden die ziek zijn of inmiddels overleden. Tevens blijkt de besmettelijke, dodelijke variant van het virus de oceaan overgestoken te zijn, want voor het eerst komen er meldingen van zieke en dode vogels uit de Verenigde Staten.

Vogelgriep slaat om zich heen

In eigen land bleef de provincie Zeeland lange tijd gespaard, maar ook daar is de vogelgriep inmiddels uitgebroken. SOVON laat weten dat er een groeiend aantal dode vogels wordt gevonden, waaronder brandganzen, drieteenstrandlopers en grote mantelmeeuwen. De ziekte heeft zich gezien de meldingen inmiddels over de hele provincie verspreid, aldus SOVON. Vanuit Spijkenisse in Zuid-Holland komt het recente bericht dat er een weiland is aangetroffen met veel dode zwanen, allemaal slachtoffer van de vogelgriep. Eind vorige week werd bij een kleinschalige houderij in Nieuwerbrug, ook Zuid-Holland, de gevaarlijke vorm van vogelgriep geconstateerd, wat resulteerde in het afmaken van 220 eenden en kippen. De uitbraak in de Oostvaardersplassen blijkt ook te gaan om de hoog pathogene variant.
.

Niet benaderen

Nu steeds meer wilde vogels besmet raken luidt de dringende oproep om onder geen voorwaarde zieke of verzwakte vogels te benaderen, laat staan op te pakken en mee te nemen. Vogelgriep is een zoönose en kan van dieren op mensen overgebracht worden, maar ook huisdieren als honden en katten kunnen er ziek van worden, net als aasetende roofvogels. Bovendien is het virus zeer besmettelijk en verspreiding door mensen kan makkelijk plaatsvinden, bijvoorbeeld via schoenzolen die in aanraking komen met de ontlasting van zieke vogels. Deze zijn te herkennen aan het schudden met de kop die tevens opgezwollen kan zijn, de vogels maken ongecontroleerde bewegingen en kunnen niet meer staan of wegvliegen. Als ze een veilige plek in het water gezocht hebben zwemmen ze vaak rondjes en na verloop van tijd verdrinken de dieren.

Wie het vermoeden heeft dat de vogelgriep ergens heeft toegeslagen kan dit melden bij SOVON, of direct doorgeven aan het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Jacht is in besmette gebieden niet toegestaan vanwege het grote risico op verspreiding . Wordt er toch gejaagd dan kan dat gemeld worden bij de politie.

Bron: Animalstoday.nl

APA bronvermelding:

Stichting Animals Today. (2022, 18 januari). Vogelgriep slaat wild om zich heen. Animals Today. Geraadpleegd op 20 januari 2022, van https://www.animalstoday.nl/vogelgriep-slaat-wild-om-zich-heen/ Bewerkt door bbirdsplace.nl

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *