storm corrie

Vogels verzwakt door storm Corrie en olie

storm corrie
Foto: PIXABAY

Corrie, ziekte en olievervuiling hebben gezorgd voor vele verzwakte vogels. Door storm Corrie is veel afval van schepen onze kant opgekomen. Dat heeft er vervolgens weer voor gezorgd dat vele zeevogels, waaronder zeekoeten besmeurd zijn geraakt met olie. Hieronder volgt een artikel van het Noordhollandsdagblad waarin wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn voor vogels na deze zware storm.

Door storm toch al verzwakte vogels, besmeurd met een scheut stookolie. Ziedaar het recept voor een flinke aanslag op het zeevogelbestand langs de kust.

„Het begon met Corrie”, refereert Maria Elisa Hobbelink, bioloog en beheerder van het Vogelhospitaal Haarlem, aan de storm die een week geleden over Nederland raasde.

De noordwester stuwde allerlei rotzooi in zee richting de kust. „Stookolie, paraffine. Al dat afval uit schepen kwam deze kant op en daarmee raken de vogels besmeurd. Hier en daar zijn flinke olievlekken, zoals op het strand van IJmuiden”, aldus Hobbelink.

Tussen Zandvoort en IJmuiden lagen vorige week overal kleine ’oliebolletjes’. Nog steeds is de herkomst van de olie niet bekend. Rijkswaterstaat monitort dagelijks de hoeveelheid olie die aanspoelt. Rijkswaterstaat ruimt het niet op. Dat wordt aan de gemeenten overgelaten. Bloemendaal was daar maandag mee klaar.

Aannemer

De gemeente Velsen gaat woensdag aan de slag, laat een woordvoerster weten. „Er is een aannemer gevonden die ’s ochtends vroeg start met het verwijderen van de stookoliebolletjes op het IJmuider strand.”

Net als Bloemendaal, moet Velsen zelf aan de bak. „We hebben dinsdagochtend samen met Rijkswaterstaat het strand geïnspecteerd. De hoeveelheid stookoliebolletjes is minder dan vijf kuub waardoor Rijkswaterstaat het niet opruimt en dit overlaat aan de gemeente.”

De aannemer gaat te werk met een zogenoemde beachcleaner. Dat is een soort centrifuge waarin het zand wordt geschud. De stookoliebolletjes en ander afval blijven achter in de centrifuge en het zand wordt eruit gezeefd en komt weer op het strand terecht. „We schatten in dat het twee tot drie dagen werk is”, aldus de gemeentewoordvoerster. „Totdat het is opgeruimd, adviseren we inwoners goed op te letten als ze met hun hond op het strand wandelen. Honden kunnen in de oliebolletjes trappen of erin gaan rollen waardoor de olie in hun vacht gaat zitten.”

Klap

Het is intussen aanpoten in het Vogelhospitaal van Haarlem waar verzwakte vogels uit de hele regio worden binnengebracht. Na de vogelgriep kwam de storm en toen was er de olie. Het is klap op klap voor de geverderde vrienden, waarvan er dagelijks vele dood of nog maar nauwelijks levend op het strand worden aangetroffen.

Hobbelink: „Het is niet alleen maar de olie hè? Van de dertien slachtoffers die ik nu in het hospitaal heb liggen, zijn er vier met olie besmeurd. De anderen zijn ’gewoon’ verzwakt. Het zijn vaak jonge dieren van een jaar oud. Ze hebben nog niet de ervaring om een plek op te zoeken waar ze een storm kunnen uitzitten. Ze jagen op zicht. In een storm zien ze niks en kunnen ze niet eten. Ze raken ondervoed, kunnen hun veren niet onderhouden en worden nat. Daardoor raken ze onderkoeld.”

Een natuurlijk verschijnsel dus? Hobbelink: „Ja op zich wel, al zijn die stormen natuurlijk niet normaal. In januari en februari hoort het winter te zijn. Nu zijn er jaarlijks enorme stormen in deze maanden. In 2019 hebben we 150 tot 200 dieren binnen gehad door stormen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar zou het klimaatverandering zijn…?”

Vogelgriep

De druk op de medewerkers in het hospitaal is hoog. Hobbelink: „Door de vogelgriep werken we met zo min mogelijk mensen. Het terrein mag niet betreden worden vanwege besmettingsgevaar, dus ook wijzelf zijn terughoudend met wie hier aan het werk is. We moeten immers steeds beschermende kleding dragen en ontsmetten.”

Vogels uit de hoog risico-categorie moeten direct in quarantaine, die tien dagen duurt. Dat zijn vooral hoenderachtigen, watervogels en aaseters zoals kraaien en kauwen en roofvogels die besmette kadavers gegeten kunnen hebben.

Hobbelink: „In de ochtend werken we met twee tot drie mensen en voor de middag heb ik iemand extra opgeroepen. Het is druk, maar klagen doen we niet. We moeten hier even doorheen.”

Bron: Noordhollandsdagblad.nl

APA-bronvermelding

Van Eijk, K. (2022, 9 februari). Zeevogels zijn toch al verzwakt door griep en Corrie en dan komt de olievervuiling er bovenop: ’De slachtoffer. noordhollandsdagblad. Geraadpleegd op 13 februari 2022, van https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220209_32996037. Bewerkt door Bbirdsplace.nl

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *