Rode ibis

Zeldzame rode ibis gespot in Drenthe

Hieronder volgt een nieuws bericht van het dagblad van het Noorden. Er is in Drenthe voor het eerst een rode ibis gespot. Ik schreef al eerder een aantal bloggen over ontsnapten rode ibissen: rode ibis op Zunachse heide en rode ibis gespot!

In een akkerland aan de Hijkerweg bij Hooghalen is zondagavond een rode ibis neergestreken. De komst van de zeldzame, knalrode vogel leidde tot veel bekijks van omwonenden. Onder wie ook Otto Willem Eleveld, akkerbouwer en tevens groot vogelliefhebber. ,,Ik werd rond acht uur getipt dat er een zeldzame vogel zou zijn gezien tussen Hooghalen en Hijken. Ik ben gelijk in de auto gestapt en naar de bewuste plek aan de Hijkerweg gereden.” Die tip kwam via de gasten van een B&B naast het Hiekerhoes. Hun gastheer dacht eerst nog dat ze een grapje maakten, tot ze met video’s en foto’s kwamen.

‘Vogel is geringd’

Toen Eleveld aankwam stonden er al zeker tien anderen te kijken. ,,De buurt liep uit. Iedereen wilde het dier in het vizier krijgen. Het lukte mij om een foto te maken. Echt schuw vond ik de vogel niet. Ik zag wel dat het dier geringd is, dus hij is in handen geweest.” Volgens Marga Kuntz van Dierenambulance Noord en Midden Drenthe werd de vogel zondagmiddag om drie uur voor het eerst gezien. Haar collega’s hebben vervolgens boeren in de omgeving gevraagd om de vogel in de gaten te houden. ,,Zelf ben ik om zeven uur een kijkje gaan nemen. Hij zat er nog en maakte een kwieke en fitte indruk.”

Niet te missen

De vogel missen als ie er is, dat kan niet zegt, een andere buurtbewoner die liever niet met naam in de krant wil. ,,Het is net een fluorescerende bal in het landschap’’, zegt hij terwijl hij een filmpje laat zien van de vogel. ,,Hij was ook niet bang, hij stiefelde gewoon een beetje rond bij de plas.’’ Op het videootje zien we de bijzondere gast inderdaad kalm kuieren in de modder. Deze plek tegenover groepsaccommodatie het Hiekerhoes verwelkomt wel vaker vreemde gasten, vorig jaar werd precies hier een edelhert gezien.

,,Ook heb ik hier gieren zien neerstrijken’’, zegt de man. Toch is hijzelf niet bijster onder de indruk van de rode ibis: ,,Het is mooi om te zien, maar het beest is gewoon ontsnapt. Het zou anders zijn als hij uit eigen beweging hier naartoe was gevlogen. Dan zouden de vogelaars hier ook wel staan.’’

Op zoek naar voedsel

De rode ibis is in de afgelopen maanden ook in andere delen van het land gespot, zoals op de Zunasche Heide bij Nijverdal, waar spotters zelfs twee exemplaren zagen. Onlangs dook een rode ibis op in Wateringen, in de buurt van Den Haag, dicht bij de Noordzee. Vermoedelijk zijn de dieren ontsnapt, maar waar komen ze vandaan?

Op de waarneming van Eleveld dat de vogel geringd is, reageert Kuntz blij verrast. ,,Als dat inderdaad zo is, dan kunnen we achterhalen waar de vogel vandaan komt. Maar dan moeten we hem eerst vangen en dat wordt nog een hele opgave. De kans dat de vogel verder vliegt, is vrij groot. Alles hangt ervan af of de vogel hier genoeg voedsel vindt.”

Een rode ibis eet voornamelijk kleine vissen en insecten. ,,Terwijl die in de buurt van Hooghalen alleen wormpjes zal aantreffen. Richting de Noordzee is de kans om te overleven veel groter. Overigens kan een geringde ibis hier in de natuur beter overleven dan een wilde ibis. Een vogel die al in een kooi is gehouden is gewend om wormpjes en andere insecten te eten. Bij een wilde vogel is dat niet het geval.”

Eerste ooit in Drenthe

In het wild komt de vogel alleen voor in het noordelijke deel van Zuid-Amerika. Kuntz: ,,Voor zover ik kan nagaan is dit de eerste keer dat een rode ibis in Drenthe is gespot.” Voorlopig zal Hooghalen en omgeving het met de gemaakte filmpjes en foto’s moeten doen: de vogel is maandag weer gevlogen. Naar een plek waar hij ongetwijfeld in no time weer gespot wordt.

Bron: dagblad van het Noorden

close

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.