Grauwe franjepoot
Volwassen vogel
Jonge Grauwe franjepoot
Jonge vogel

De grauwe franjepoot is een prachtkleed een opvallende vogel. De vogel is dan blauwgrijs gekleurd met een bruinrode hals en een witte keel. Het mannetje is iets onopvallender getekend dan het vrouwtje.

Kenmerken en specificaties Grauwe franjepoot

  • Prachtkleed: blauwgrijs met bruinrood gekleurde hals en heeft een witte keel.
  • Mannetje: onopvallender getekend dan het vrouwtje
  • Jonge vogels: naalddunne snavel, zwart-witte kleed met een zwarte vlek over het oog, en een donker petje.
  • Wettenschappelijke naam: Phalaropus lobatus
  • Lengte: 18 tot 19 cm. Spanwijdte: 32 tot 41 cm
  • Voedsel:  muggenlarven, muggen, vliegen, kevers, kokerjuffers, mieren, wantsen, kikkervisjes en zaden
  • Eieren: meestal 4 eieren per legsel
  • Geluid: scherp, hoog, kwetterend.

Geluid Grauwe franjepoot

Bron

Broedperiode en leefgebied

  • Broedperiode: broedt vanaf half mei tot en met juni.
  • Broedt plekken: nest is een kuiltje op de grond, bekleed met planten materialen.
  • Eieren: meestal 1 legsel per jaar, met ongeveer 4 eieren.
  • Broedduur: het duurt 17 tot 21 dagen voordat de eieren uit komen.
  • Uitgevlogen: jongen vliegen uit na 16 tot 21 dagen.
  • Leefgebied: voornamelijk te vinden in voedselrijk, zoet, zout of brak water met weinig vegetatie. Duinmeren, kwelderplasjes, geulen op wad en strand en ondergelopen bollenvelden.
  • Trefkans: de kans om deze vogel in Nederland te zien is zeer laag tot laag.

Vogeltrek en populatie

  • Vogeltrek: Vertrekt vanuit broedgebied vanaf eind juni tot en met augustus. Europese soorten trekken dan voornamelijk naar de Indische Oceaan. Trekt terug naar broedgebied vanaf mei.

Deze soort is vergelijkbaar met:

Weetjes over de grauwe franjepoot

  • De soort is een lange afstandstrekker.