Vogel determinatie

Vogel determinatie

Wat is determinatie?

Determinatie is in de biologie het “op naam brengen” van een planten- of diersoort, dat wil zeggen bepalen tot welke soort een bepaald exemplaar behoort. In dit geval gaat het om vogel determinatie, dus het op naam brengen van een vogelsoort.

Hiervoor wordt meestal gebruik gemaakt van determinatietabellen of determinatiesleutels, aan de hand waarvan men door het beantwoorden van vragen over waarneembare kenmerken van het exemplaar naar een nieuwe vraag wordt geleid, tot er uiteindelijk nog maar één mogelijke soort over is.

Hoe werkt het?

Hieronder staan verschillende categorieën met vogels. Als eerste kiest u de categorie waar uw gespotte vogel tot behoort. Meestal is dit best wel makkelijk aan de vogel te zien. Heeft u bijvoorbeeld een specht gezien? Dan kijkt u bij de categorie ”boom- en rotsklimmers”. Heeft u een eend gezien? Dan kijkt u bij de categorie ”eenden, ganzen en zwanen” enzovoorts. (Tip: aan de hand van de silhouetten en afbeeldingen die bij de categorieën staan kunt u makkelijk vergelijken of uw gespotte vogel er een beetje op lijkt.

Als u uiteindelijk de juiste categorie gevonden hebt, klikt u op de grijze knop onder het silhouet/ afbeelding. Hierna kunt u weer uit diverse opties kiezen. Onder de afbeeldingen staat elke keer een omschrijving over hoe een bepaalde categorie of soort er uit ziet. Als u alle stappen goed doorlopen heeft, dan komt u erachter welke vogelsoort u heeft gezien. Veel succes!

Let op: er wordt op deze website gewerkt aan de de overgang van jpg naar webp-bestanden. Daarom worden sommige afbeeldingen tijdelijk niet goed weergegeven. Onze excuses daarvoor.