Bladkoning in Alkmaar

Foto: pixabay

In oktober werden er diverse malen bladkoningen ontdekt in de omgeving van Alkmaar. Deze soort had ik nog nooit gezien, dus daar wilde ik zeker even mijn best voor doen. Toen er begin oktober een exemplaar bij mijn oude school werd ontdekt besloot ik om even langs te gaan.

Ik was klaar met mijn lessen op mijn huidige school en zag op waarneming.nl dat de bladkoning nog steeds aanwezig was. Daarom besloot ik direct naar de gemelde locatie te fietsen. Bij aankomst moest ik aardig veel geduld hebben voordat ik ook maar iets van de bladkoning vernam. Ik was al ongeveer een halfuur aan het zoeken naar de vogel, toen ik gezelschap kreeg van 3 andere vogelaars. We besloten ons op te splitsen, zodat we meer kans zouden hebben om de vogel te zien of horen. Dit leverde al snel resultaat op! We hoorden namelijk opeens zijn kenmerkende ‘Tsuu-WIIITT’ roepje uit een grote conifeer vandaan komen.

Even later liet de vogel zich ook nog even mooi zien aan de linkerkant van de conifeer. Ik had helaas alleen een mini-verrekijker meegenomen, want ik had in mijn schooltas geen ruimte voor een grotere verrekijker. Ik kon de bladkoning daarom niet heel mooi bekijken, maar het gaat om het idee. Het leuke aan de locatie van de bladkoning was dat hij vlak naast mijn oude middelbare school verbleef.

Sonogram bladkoning

De volgende dag werd hij nog steeds gemeld en besloot ik weer even langs te fietsen. Ditmaal liet hij al snel van zich horen en kon ik een mooie geluidsopname van zijn roepjes maken als bewijs van mijn waarneming. Ik had van een andere vogelaar geleerd hoe ik een ‘sonogram’ van mijn geluidsopname kon maken. Het sonogram dat ik van mijn geluidopname had gemaakt, is op de afbeelding hiernaast te zien. Het is opvallend dat het ‘Tsuu-WIIItt’ roepje van de bladkoning sprekend lijkt op de letter V.

Tevens hoorde we meerdere keren een ijsvogel roepen, maar die liet zich helaas niet zien. Desondanks ben ik erg blij met mijn eerste waarnemingen van de bladkoning, die ik een volgende keer toch graag iets mooier in de kijker wil hebben šŸ™‚

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *