Broedende merels

Het nest van de merels

Eind maart ontdekte we bij ons in de tuin een merelnest. Het was ons helemaal niet opgevallen dat de merels waarschijnlijk al een poosje bezig waren geweest met de bouw van een nest. Ze hadden helaas niet een hele handige plek uitgekozen om hun nest te bouwen. Het nest hadden ze namelijk gemaakt in een beukhaag in onze voortuin. Dat zowel vlak naast de stoep ligt, maar ook nog eens direct naast de ingang van onze voortuin.

Dit zorgde ervoor dat de merel regelmatig schrok als er iemand langs liep. Daarom probeerde wij het zoveel mogelijk te voorkomen dat we in onze voortuin kwamen. We hielden de merels nauwlettend in de gaten en we kwamen er al snel achter dat de eerste eieren waren gelegd. Enkele dagen later maakte ik bovenstaande foto, op het moment dat het vrouwtje het nest tijdelijk had verlaten. Op de foto zijn al drie blauwe eieren te zien, maar dit zijn uiteindelijk 4 eieren geworden. Vanaf onze woonkamer was het goed te volgen hoe de merels te werk gingen. Dit laat ook zien hoe moeilijk het eigenlijk is voor vogels om jongen groot te brengen. Vrouw merel zat in weer-en-wind op het nest te broeden en moet tegelijkertijd uiteraard ook continu alert zijn voor rovers.

Op een dag hadden de eksters en katten het nest ook ontdekt. Gelukkig had mevrouw merel een stoere man gevonden, die telkens als een gek achter de eksters aanvloog. Ook heb ik zelf regelmatig een handje geholpen met het wegjagen van katten en eksters uit onze tuin. Uiteindelijk zag ik 2 weken later dat het mannetje regelmatig met voer kwam aanvliegen en zag dat het eerste jong gevoerd werd. Het snaveltje van de jonge merel ging wijd open toen vader met een lekker hapje aankwam. Dit kon ik vanaf de tweede verdieping van ons huis prachtig bekijken.

De volgende ochtend bleek er iets gebeurd te zijn met het nest van de merels. Het nest zag er verlaten uit en was ook een beetje verplaatst. Tot mijn grote teleurstelling bleek dit het einde van dit broedsel te betekenen. Toen we goed keken zagen we meerdere dode mereltjes op de stoep liggen. De natuur is hard.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

2 reacties

  1. Hoi Bendt,
    Spannend verhaal over de broedende merel, zonder happy end.
    Mooie kleur eieren overigens.
    Ga je andere stukjes met plezier lezen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *