Europese kanarie in Egmond

Digiscoopplaatje

Op zaterdag 13 mei begon ik de dag met een mooie trektelling op wereldtrekvogeldag. Dit leverde veel mooie soorten op zoals kanoeten, zilverplevieren en jan-van-genten. Vervolgens had ik een melding gekregen in de groepsapp van de Vogelwerkgroep Alkmaar dat er een zeldzame Europese kanarie in de omgeving van Egmond was ontdekt. Ik besloot eerst te gaan leren voor mijn examens in de hoop dat de vogel eind van de middag nog aanwezig zou zijn. Dit bleek inderdaad ook het geval te zijn.

De vogel zat in de buurt van t’ Woud, een gebied waar ik regelmatig kom als ik ga hardlopen. Het Woud ligt op circa 3 kilometer afstand van mijn huis. Ik had van tevoren eerst de vogelzang van deze soort opgezocht, want de zang van deze vogel kende ik nog niet. Bij aankomst hoorde ik de Europese kanarie al meteen zingen, maar het vinden ervan bleek nog erg lastig. Ik had meteen in de Vogelwerkgroepsapp gemeld dat de kanarie nog aanwezig was. Dit zorgde ervoor dat ik meteen hulp kreeg van de vogelaar, die de Kanarie ook echt had ontdekt. De vogel was erg beweeglijk en vloog vaak de weg over om vervolgens in een andere tuin zijn riedeltje weer te vervolgen. Uiteindelijk kreeg ik de vogel slechts enkele seconden in beeld en toen verdween hij weer in een boom. De Europese kanarie is een inheemse vogelsoort en Nederland ligt aan de noordgrens van het verspreidingsgebied van deze soort.

Tuinfluiter en fluiter

Fluiter
Fluiter (Foto: pixabay)

De kanarie liet zich moeilijk zien, dus daarom ben ik eerst nog even met de andere vogelaar op pad geweest. Dit leverde 2 nieuwe vogelsoorten voor mij op, namelijk de fluiter en tuinfluiter. Op de parkeerplaats van t’ Woud was er een tuinfluiter volop aan het zingen, die ik later ook even kort in beeld kreeg. Deze algemene zangvogel had ik nog nooit eerder waargenomen. De zang van de tuinfluiter lijkt erg op die van de zwartkop, maar de heldere fluittonen ontbreken en de zang is erg haastig. De tuinfluiter klinkt een beetje als een snelle merelzang. Vervolgens fietsten we door naar een andere Duinreservaat en daar had ik mijn eerste fluiter kunnen zien en horen. De fluiter heeft een hele herkenbare zang, die klinkt alsof er een knikker op een glasplaat valt. Echt een prachtig vogeltje om te zien en vooral zijn zang is echt prachtig.

Op de terugweg deed ik nog een poging voor de Kanarie met dit keer meer geluk. Ik kreeg de vogel nu langer in beeld. Een andere vogelaar had ik uitgelegd waar de vogel zat, maar toen verdween hij alweer snel. Maandag 15 mei bleek hij nog steeds aanwezig te zijn, deed ik wederom een poging. Dit keer had ik de vogel 10 minuten na aankomst al meteen even kort in beeld en heb hem daarna niet meer gezien. Het blijft een moeilijk vogeltje om waar te nemen, maar dat maakt het eigenlijk des te spannender om hem ook daadwerkelijk een keer in beeld te krijgen. Uiteindelijk is de kanarie ongeveer 8 dagen aanwezig geweest en heb ik de vogel ook meermaals mooi kunnen bekijken. Ik heb ook nog een digiscoopplaatje (zie foto) kunnen maken door de verrekijker en diverse geluidsopnamen.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *