Fazant (mannetje)
Fazant (mannetje)
Fazant (vrouwtje) Foto: Tonen vogelafbeelding (madelen.nl)
Fazant (vrouwtje) Foto: Tonen vogelafbeelding (madelen.nl)

De fazant kwam oorspronkelijk niet in West-Europa voor, maar is voortdurend gefokt en uitgezet voor de jacht. Het mannetje heeft een opvallende kop en een bruin lichaam. Het vrouwtje is geheel bruin van kleur en heeft donkere vlekken op het verenkleed. Fazanten hebben een zeer lange gebandeerde staart.

Kenmerken en specificaties Fazant

  • Mannetjes: lange gebandeerde staart, bruin lichaam met donkere vlekken en schubben.
  • Vrouwtjes: lange staart, geheel bruin van kleur met donkere vlekken.
  • Wettenschappelijke naam: Phasianus colchicus
  • Lengte: ongeveer 53 tot 89 cm. Spanwijdte: 70 tot 90 cm
  • Voedsel: vruchten, bessen, gras, knoppen en oogstresten
  • Eieren: meestal 10 tot 14 eieren per legsel
  • Geluid: haan roept luid “Kok-ok-ok!” en fladdert daarbij met de vleugels. Daarnaast nog diverse zachte, kipachtige geluiden door beide geslachten.

Geluid Fazant

Bron

Broeden en leefgebied

  • Broedperiode: ze broeden vanaf maart tot en met juni.
  • Broedt plekken: het nest wordt goed verscholen gemaakt.
  • Eieren: heeft meestal een legsel per jaar, met ongeveer 10 tot 14 eieren.
  • Broedduur: het duurt ongeveer 22 tot 27 dagen voordat de eieren uit komen.
  • Uitgevlogen: de jongen vogels verlaten meteen na het uitkomen het nest. Ze zoeken hun eigen voedsel.
  • Leefgebied: ze komen in Europa voornamelijk voor in open grasland, akkers en duinen.
  • Trefkans: de kans om deze vogel in Nederland te zien is redelijk tot groot.

Vogeltrek en populatie

  • Vogeltrek: fazanten zijn standvogels en blijven meestal het hele jaarrond op dezelfde plek. In de winter vormen ze soms grotere groepen.
  • Broedparen: 21 000 tot 26 000
  • Overwinteraars: 50 000 tot 100 000
  • Doortrekkers: is het hele jaar rond aanwezig
  • Deze informatie is afkomstig van sovon vogelonderzoek Nederland.

Deze soort is vergelijkbaar met:

Weetjes over de fazant

  • De vogels leven in een haremstructuur, waarbij een mannetje vaak meerder vrouwtjes bevrucht.
  • Een fazant heeft maar liefst zeven pezen in zijn kuit om de poot te kunnen bewegen.