Chinese knobbelgans

Gans met vreemde knobbel

Afgelopen maand kwam ik een bijzondere gans tegen, die tussen meerdere grauwe ganzen en nijlganzen bivakkeerde. Ik had op waarneming.nl gezien dat deze gans bij mijn huis in de buurt zat, naar aanleiding daarvan was ik er even heen gefietst. Ik had slechts een bewijs foto met mijn telefoon kunnen maken toen de gans aan het slapen was. De gans werd helaas niet meer wakker, waardoor ik hem niet heel goed kon bekijken.

Later ben ik nog een keer heen geweest en dit keer was de gans erg actief. Mijn mede vogelaar had er meerder mooie plaatjes met zijn camera van kunnen maken (zie foto’s hiernaast). Het gaat om een Chinese knobbelgans. Een gans met (zoals de naam als zegt) een grote knobbel op de snavel. Het grappige is dat deze zich de hele tijd in de buurt van een grauwe gans bevond. De weken hierna ben ik er meerdere keren langs gefietst. Het lijkt erop dat ze elkaar gezelschap houden. Tevens zitten er elke keer ook een aantal nijlganzen bij hun in de buurt.

Chinese knobbelgans

Het verenkleed is bijna precies hetzelfde als het verenkleed van een grauwe gans. De hals is wit met een bruine streep lopend tot en met het oog. De soort die ik had gezien is een Chinese knobbelgans. Deze ganzensoort is niet heel zeldzaam, maar is wel een exoot in Nederland. De soort komt oorspronkelijk uit China en Japan, en stamt af van de zwaangans, die al 3500 jaar geleden in China is gedomesticeerd.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *