Geluid vink

Geluid vink

Voor het herkennen van vogelsoorten is het handig om ook de vogelzang een beetje onder de knie te krijgen. Ik ben zelf begonnen met het leren herkennen van vogelgeluiden, waardoor ik steeds meer soorten al op naam kan brengen zonder dat ik ze ook maar heb gezien. Ik wil mijn website bezoekers ook helpen met het leren herkennen van de vogelzang, daarom schrijf ik elke maand een blog over de zang van een vogelsoort. Deze maand heb ik het over het geluid van de vink: de ‘vinkenslag’.

Herken de zang van de vink

De vink is een veelvoorkomende zangvogel in Nederland. Met zijn karakteristieke melodieën en vrolijke zang is de vink een geliefd lid van onze vogelfamilie. Het mannetje heeft in broedkleed een oranje rode borst en wangen en een blauwgrijs ‘petje’. Het vrouwtje heeft een bruin verenkleed en is daardoor een stuk minder opvallend.

Het geluid van de vink, ook wel de “vinkenslag” genoemd, is herkenbaar en uniek. Het bestaat uit korte, opgewekte noten die in een snel tempo worden gezongen. De melodie heeft een vrolijke en levendige klank. Het is belangrijk om te weten dat de zang van de vink voornamelijk wordt gehoord tijdens het broedseizoen, dat loopt van april tot augustus. Tijdens deze periode proberen mannetjesvinken met hun indrukwekkende zang de aandacht te trekken van de vrouwtjes. Ze zingen vaak vanaf een opvallende plek, zoals een boomtop of een heg. Het is daarom niet ongebruikelijk om de vink al te horen voordat je hem daadwerkelijk hebt gezien.

De vink is een goede keuze voor beginnende vogelzangherkenning, omdat zijn zang vrij duidelijk en herkenbaar is. Door goed te luisteren naar de vink, kun je de melodieën en patronen van zijn zang leren herkennen. Het kan even oefenen zijn, maar met geduld en oplettendheid zul je al snel in staat zijn om de vink op naam te brengen, zelfs zonder hem te zien. Luister maar eens naar onderstaand audio-bestand en u zult de vink op steeds meer plekken horen zingen.

Geluid vink

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *