Geoorde fuut in prachtkleed
Prachtkleed
Geoorde fuut in winterkleed
Winterkleed

De geoorde fuut behoort tot de familie der futen. In prachtkleed zijn de kop, hals en bovenzijde zwart van kleur. De flanken zijn dan kastanjebruin van kleur en de vogel heeft goudgele pluimen achter het oog. In winterkleed is de vogel voornamelijk grijs met wit.

Kenmerken en specificaties Geoorde Fuut

  • Kleiner dan de gewone fuut
  • Prachtkleed: kop, hals en bovenzijde zwart. Goudgele pluimen. Rood oog. Flanken kastanjebruin gekleurd. Onderzijde wit. Kruinveren zijn iets langer dan in winterkleed.
  • Winterkleed: kop zwart tot aan onder het oog, onderste helft van de kop is wit van kleur. Voorkant hals grijs met wit, achterkant grijsbruin. Bovenzijde zwartbruin, onderzijde wit. Opgewipt snavel.
  • Wettenschappelijke naam: Podiceps nigricollis
  • Lengte: 28 tot 34 cm. Spanwijdte: 56 tot 60 cm
  • Voedsel: insecten, larven, schelp- en schaaldiertjes, amfibieën en kleine vis.
  • Eieren: meestal 3 tot 4 eieren per legsel
  • Geluid: ietwat fluitend en ver dragend. Buiten broedtijd zelden te horen.

Geluid geoorde fuut

Bron

Broeden en leefgebied

  • Broedperiode: broedt vanaf half april tot half juli.
  • Broedt plekken: het nest wordt vaak in ondiep water gebouwd, meestal verborgen tussen riet of zegge.
  • Eieren: een of twee legsel, met meestal 3 tot 4 eieren per legsel.
  • Broedduur: het duurt ongeveer 20 tot 21 dagen voordat de eieren uit komen.
  • Uitgevlogen: de vogels zijn 4 tot 6 weken na het uitkomen zelfstandig.
  • Leefgebied: broedt in kleine, ondiepe wateren met riet of zegge. In de winter ook te zien op grote meren en op zout water.
  • Trefkans: de kans om deze vogel in Nederland te zien is laag tot redelijk.

Vogeltrek en populatie

  • Vogeltrek: Trekt weg vanaf juli. Ze overwinteren voornamelijk langs de West-Europese kust, Adriatische Zee, Kaspische Zee, Zwarte Zee en Middellandse Zee.

Deze soort is vergelijkbaar met:

Weetjes over deze vogel

  • De geoorde fuut broedt sinds 1980 in Nederland.