Koeten, rallen en hoenders

Er komen diverse soorten koeten, rallen en hoenders voor in Nederland. De meest algemeenste soorten zijn de meerkoet, waterhoen, waterral, porseleinhoen, en kwartel. Daarnaast komen er ook 3 zeldzame soorten in Nederland voor, dit zijn de kleinst waterhoen, klein waterhoen en kwartelkoning.

 

Bekijk de verschillen in het onderstaand overzicht en kom erachter welke soort u heeft gezien.

Omschrijving:

De meerkoet heeft een roetgrijs verenkleed, wat er meer uit ziet als zwart. De spitse witte snavel is opvallend en ze hebben ook een witte bles. Volwassen meerkoeten hebben ook een kenmerkende rode iris.

Omschrijving:

De waterhoen heeft een zwart verenkleed met witte onderstaart-dekveren. Opvallend is de rode snavel met aan het uiteinde een gele punt. De juveniele vogels hebben nog geen rode snavel.

Omschrijving:

De waterral is een algemene vogel in Nederland, maar je hoort ze vaker dan dat je ze daadwerkelijk ziet. Het verenkleed is bruin gestreept en het voorhoofd en de buik zijn grijzig van kleur. De lange rode snavel en dunne lange tenen zijn opvallend.

Omschrijving:

De porseleinhoen is een schaarse vogel in Nederland. Ze hebben een korte dikke rode snavel met wat gele delen erin. Op het verenkleed hebben ze veel witte vlekken en stippen.

Omschrijving:

De kwartel heeft een onopvallend donkerbruin verenkleed met geelbruine strepen. Heeft een korte snavel en ook korte dikke poten. De mannetjes hebben een zwarte keel.

Zeldzame koeten,rallen en hoenders

Omschrijving:

De kleinst waterhoen is een zeer zeldzame vogel in Nederland. Ze hebben vleeskleurige of groenige tenen. Het verenkleed is bruin met zwart-witte bandering op de flanken. De hals en borst zijn blauwgrijs.

Omschrijving:

De klein waterhoen is een zeer zeldzame vogel in Nederland. Ze hebben een bruin verenkleed met zwart gestreepte onderdelen. De snavel is geelgroen en aan de korte kant. Verder hebben ze veel loodgrijze onderdelen in hun verenkleed.

Omschrijving:

De kwartelkoning heeft een rank postuur en een lange nek. Ze hebben roodbruine bovenvleugels en opvallende lange poten. De buik, borst en hals zijn blauwgrijs van kleur.