De kwak is een reiger die voornamelijk in de nacht actief is. Hij heeft een grijze borst en vleugels. De kruin, nek, rug en mantel zijn zwart van kleur. De ogen zijn rood van kleur.

Kenmerken en specificaties Kwak

  • Volwassen vogels: grijze borst en vleugels. Zwarte kruin, nek, rug en mantel. Wit gezicht met rood oog.
  • Jonge vogels: bruine bovendelen met witte stippen, en lichtbruine onderdelen met donkerbruine vlekken.
  • Wettenschappelijke naam: Nycticorax nycticorax 
  • Lengte: ongeveer 56 tot 65 cm. Spanwijdte: 90 tot 100 cm
  • Voedsel: vissen, kikkers, salamanders, spinnen, kreeftachtigen
  • Geluid: roep een kenmerkend, hard krakend “kro-AAk!” en zachter “wrah“.

Geluid Kwak

Broeden en leefgebied

  • Broedperiode: broedt vanaf april tot en met juni.
  • Broedt plekken: broedt voornamelijk in kolonies, soms ook bij aalscholvers.
  • Eieren: meestal een legsel, met 3 tot 5 groenblauwe eieren.
  • Broedduur: het duurt ongeveer 24 tot 26 dagen voordat de eieren uit komen.
  • Uitgevlogen: na 7 weken vliegen ze uit. Ze verlaten wel al na 2 weken het nest.
  • Leefgebied: zeer gevarieerd leefgebied. Voornamelijk te vinden in gebieden met watervegetatie, bosranden aan ondiepe rivieren, poelen, moerassen en meren.
  • Trefkans: de kans om deze vogel in Nederland te zien is het hele jaar door laag.

Vogeltrek en populatie

  • Vogeltrek: trek begint vanaf juli, maar meestal augustus. Ze trekken dan over de Middellandse zee en de Sahara. Vanaf maart tot en met mei komen de vogels terug naar Europa.

kwak IUCN REDLIST
Bron: IUCN REDLIST

Deze soort is vergelijkbaar met:

Weetjes over de kwak

  • De kwak is de meest voorkomende reigersoort ter wereld.
  • Ze komen aan hun Nederlandse naam doordat ze een rauw ‘kwaak’ geluid maken.
  • In het Engels wordt de Kwak “Black-crowned Night Heron” genoemd, omdat ze vooral in de nacht actief zijn.