Najaarsvogelen

In September is de vogeltrek nog in volle gang, en dat is voor mij als vogelaar dan ook een hele goede reden om er lekker op uit te gaan. In deze blog vertel ik over de leuke vogelsoorten, die ik in de afgelopen maand heb gezien. Ik bezocht onder andere de Bergermeerpolder en deed mijn eerste landtrektelling.

Paapjes en tapuiten

Ik had van een andere vogelaar de tip gekregen om in de maand september, eens in de Bergermeerpolder vogels te gaan kijken. Er waren de afgelopen tijd namelijk paapjes en tapuiten waargenomen in deze polder. Aangezien ik al heel lang een keer een paapje wilde zien, besloot ik om eens een poging te wagen.

Ik was al een tijdje niet meer in de Bergermeerpolder geweest en dat maakte het ook extra leuk om weer eens in dit gebied te vogelen. Bij aankomst besloot ik meteen om op het pad langs de ‘bergerringsloot’ te verkennen, want dat zou het lievelingsstekje van de paapjes moeten zijn. In het gras zag ik al snel een graspieper lopen, maar dat was ook een van de weinige vogels die ik op het wandelpad zag. Daarom besloot ik terug te gaan naar de hoofdweg en daar alle paaltjes af te zoeken naar tapuiten. Deze plek bleek inderdaad beter geschikt, want er zaten hier wel 3 tapuiten op paaltjes uit te rusten! Deze prachtige vogelsoort kon ik dan ook schitterend bekijken en fotograferen. Toen ik een klein stukje door fietste zag ik 2 kleine vogeltjes op een stalen hekje zitten en dit bleken paapjes te zijn! Ik kon mijn geluk niet op! Eerst bekeek ik ze eens aandachtig met de verrekijker en vervolgens maakte ik snel een paar foto’s. Voordat ik het wist waren de paapjes namelijk alweer verstoppertje aan het spelen.

Landtrek (tellen)

Op vrijdagochtend had ik samen met 2 andere vogelaars afgesproken om overvliegende vogels te gaan tellen, bij een telpost in Bergen aan Zee. Ik moest mijn wekker vroeg zetten, maar dat was het zeker waard. Ik fietste rond 7 uur s’ochtends namelijk al in de duinen. Toen ik aankwam bij de trektelpost waren de 2 andere vogelaars al aanwezig. Ik had nog nooit eerder een landtrek(telling) gedaan en ik wist daarom nog niet precies wat ik ervan kon verwachten.

De eerste vogels die ik tijdens deze telling zag waren voornamelijk graspiepers, boeren- en huiszwaluwen. Bij zonsopkomst werd het pas echt genieten in de duinen, want de trek begon echt op ‘stoom’ te komen. Er vlogen steeds meer graspiepers boven ons hoofd en er kwamen ook goudplevieren voorbij. Er waren ook nog een paar boomleeuweriken in de duinen aanwezig, die behoorlijk enthousiast hun liedje voor ons zongen.

Toen ik met een van de vogelaars aan het praten was hoorde ik opeens een voor mij vreemde ‘ratel’. De andere vogelaars wisten direct dat we met een ijsgors te maken hadden en voordat ik het wist vloog hij prachtig langs ons heen! Een soort die ik zelf nog nooit eerder had waargenomen. Ik was nog aan het nagenieten van deze bijzondere waarneming, totdat er weer een vreemd roepje door een van de vogelaar werd opgepikt. Dit keer ging het om een wel hele bijzondere waarneming. Het was namelijk een zeldzame duinpieper, die dit geluidje maakte! Ik kreeg de vogel zelf helaas niet in de kijker, maar een van de medevogelaars had hem wel even kunnen bekijken.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *