Op zoek naar de ijsvogel

ijsvogelwandje (Foto: Bendt Koelink)

Eind mei kwam ik erachter dat er in de buurt van mijn huis een ijsvogel aan het broeden was. Het leek mij leuk om eens een kijkje te gaan nemen bij dit ijsvogelwandje. Normaal gesproken zie ik ijsvogels alleen voorbij vliegen als een ‘blauwe flits’ en kan ik ze nooit heel goed bekijken. Daarom wilde ik van deze gelegenheid gebruik maken om hem/haar eens beter te bekijken.

Mijn eerste bezoek aan het ijsvogelwandje was op een avond. Het duurde wel een halfuur voordat we ook maar een teken van zijn aanwezigheid kregen. Totdat ik opeens werd opgevrolijkt door het horen van een hoge scherpe roep. De ijsvogel was in de buurt! Het duurde enkele minuten voordat ik hem ook daadwerkelijk zag. Hij kwam aangevlogen als een blauwe flits en landde een klein stukje verderop in de buurt van een zandwandje. Het was een mannetje, omdat hij een volledig zwarte snavel had en een vrouwtje een oranje onder snavel heeft. Vervolgens kwam hij weer uit het nest vandaan en vloog hij als een speer weer weg, op zoek naar voedsel voor zijn jongen?

ijsvogel (Foto: Bendt Koelink)

Een paar dagen later besloot ik nogmaals een bezoekje te brengen aan, maar dit keer besloot ik om rond 7 uur in de ochtend een kijkje te gaan nemen. Ditmaal had ik meer succes! De ijsvogel kwam al binnen enkele minuten na mijn aankomst aanvliegen en landde op een tak, in de buurt van zijn nest. Hij liet zich gedurende 20 seconden even mooi bekijken en vloog toen weer zijn nest in. Dit spektakel herhaalde zich hierna nog een paar keer, waardoor ik hem schitterend kon bekijken! Ik had nog nooit een ijsvogel zo mooi kunnen bekijken als deze ochtend! Mijn dag kon niet meer stuk!

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *