Snavels van vogels

Op deze pagina kunt u een overzicht zien van de 6 verschillende soorten snavels die vogels in Nederland hebben. Het is ook bij vogel determinatie belangrijk om op de soort snavel te letten die de vogel had, dit maakt determinatie ook weer een beetje makkelijker.

Elke vogel heeft weer een ander soort snavel. de snavels van vogels zijn aangepast aan de keuze van hun voedsel. Elke vogelsnavel heeft zijn eigen vorm en taak. Er bestaan de volgende soorten snavels: kegelsnavel, pincetsnavel, haaksnavel, priemsnavel, dolksnavel en zeef snavel.

Kegelsnavel

Omschrijving:

Zeer korte, maar sterke snavel. Veel vogels die in onze tuin voorkomen, hebben kegelsnavels. O.a de huismus, vink, groenling en sijsen.

Pincetsnavel

Omschrijving:

Fijn en puntig, ideaal om insecten mee te vangen. Ook deze snavels zie je vaak in je tuin verschijnen. O.a de roodborst, winterkoning, en kwikstaarten hebben deze snavel.

 

Haaksnavel

Omschrijving:

Scherpe en kromme snavel, perfect voor roofvogels en uilen om vlees mee te snijden.

Priemsnavel

Omschrijving:

Zeer lang en stevig. Geschikt om insecten mee te vangen. O.a de spreeuw, grutto en kluut hebben deze snavel.

Dolksnavel

Omschrijving:

Stevige snavels van viseters. Zoals, blauwe reiger, ooievaar etc. Bij de zaagbekken is daar nog een extra functie aan toegevoegd: een gekartelde snavelrand die glibberige vissen koest houdt. 

Zeefsnavel

Omschrijving:

De meeste watervogels hebben een zeefsnavel. Daarmee ‘slobberen’ ze naar plankton: ze scheppen water op en filteren er piepkleine waterplanten – en diertjes uit.