Groenpootruiter bij balgzand

Vogelkijkscherm Balgzand

vogelkijkscherm balgzand

Vrijdag 21 oktober waren we in de buurt van Den Helder en besloten we eens een kijkje te gaan nemen bij de Balgzandpolder. Deze polder ligt ten oosten van den Helder en is helemaal ingericht voor vogels. Er is onder andere een kijkscherm waar je veel vogels van dichtbij kunt bewonderen. Wij namen even een kijkje bij het vogelkijkscherm en dat leverde mooie soorten op!

vogelkijkscherm balgzand
Links op de foto staan een paar kleine zilverreigers.

Het vogelkijkscherm ligt dicht in de buurt bij een drukke weg, maar dit lijkt de vogels niet veel uit te maken. Eenmaal aangekomen bij het scherm wist ik niet waar ik moest kijken, want er waren zoveel soorten vogels te zien. Als eerste trok de grote groep lepelaars, op een eilandje aan de overkant mijn aandacht. Ik ontdekte naast deze groep namelijk meerdere kleine zilverreigers! Deze soort heb ik nog nooit eerder in Nederland gezien, maar wel gedurende de afgelopen zomervakantie in Frankrijk voor het eerst.

vogelkijkscherm balgzand

Daarna trokken meerdere grutto’s in winterkleed mijn aandacht. Ik had echter nog niet eerder deze steltlopers in winterkleed gezien, dus dat was ook al een erg bijzondere waarneming. Er worden op deze plek ook regelmatig IJslandse grutto’s gezien, maar de verschillen tussen deze soorten zijn erg klein in het winterkleed. Het zou dus kunnen dat er enkele IJslandse vogels bij hebben gezeten.

Dekschuit beschermt de vogels

dekschuit bij balgzand
Dekschuit

De dekschuit valt erg op vanachter het kijkscherm. Het is voorzien van grind en schelpen voor het nestelen. De gresbuizen dienen als bescherming voor de kuikens, waardoor ze niet zomaar in het water kunnen vallen. Tevens zorgt de schuit ervoor dat roofdieren als vossen en ratten geen kans krijgen om eieren weg te roven.

Veel eenden soorten

  • pijlstaart bij balgzand
  • Groenpootruiter bij balgzand
  • slobeenden bij balgzand

Er waren ook heel veel soorten eenden vanachter het scherm te zien. Ik zag onder andere slobeenden, wintertalingen, krakeenden en smienten. Toen ontdekte ik een stuk of 3 pijlstaarten tussen de andere eenden soorten. Erg leuk! Een mooie soort die ik ook nog niet eerder had waargenomen. Tot slot zag ik nog een groenpootruiter en meerdere watersnippen.

Kortom, het is zeker de moeite waard om eens een bezoekje aan het balgzand te brengen. Volgende keer zou ik ook eens een wandeling in dit gebied gaan maken.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *