vogelnestkastje schoonmaken

Vogelnestkastje schoonmaken

Afgelopen week heb ik het vogel nestkastje in onze tuin weer schoongemaakt. Jaarlijks hebben wij broedende pimpel of koolmezen in het nestkastje. De afgelopen weken hebben er al diverse keren mezen een kijkje in het kastje genomen, wat natuurlijk nog niet schoon was gemaakt. Daarom werd het nu weleens tijd om het nestkastje weer schoon te maken. Tevens hebben wij ook een speciale kast voor winterkoningen, maar daar hebben we tot nu toe nog geen potentiële huurders op bezoek gehad.

Uiteraard was er afgelopen lente weer een mooi nestje gemaakt door de mezen (zie de foto hieronder). Het lijkt er op dat er 2 legsels hebben plaatsgevonden. Er zat namelijk een behoorlijk dikke laag nestmateriaal in het nestkastje. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat ze na de eerste leg een extra laag hebben toegebracht voor de tweede leg. Een nestkastje wordt trouwens niet alleen gebruikt om in te broeden, maar er zijn ook vogels die in de winter zo’n kastje gebruiken om in te overnachten.

vogelnestkastje voor het schoonmaken
vogelnestkastje voor het schoonmaken
vogelnestkastje schoonmaken
vogelnestkastje

Vogelnestkastje schoonmaken

Aan de slag! Maar hoe maak je een nestkastje nou goed schoon?

Het beste is om te wachten met het schoonmaken tot het najaar, zo kan een mogelijk legsel niet verstoort worden. Als eerste haalt u het kastje van de boom of de muur, de plek waar u het kastje heeft opgehangen. Vervolgens gaat u als eerste het nestmateriaal verwijderen en daarna maakt u het kastje schoon met lauw water (geen schoonmaakmiddel gebruiken). Het is handig om bij deze handelingen handschoenen aan te doen, er kunnen namelijk nog vlooitjes of luisjes in het nestje zitten. Daarna kunt u het kastje eventueel met een borsteltje schoonmaken om overgebleven vuilresten te verwijderen. Deze handelingen zijn genoeg om het kastje weer schoon en parasiet vrij te krijgen. Ten slotte hang u het nestkastje weer terug op zijn plaats. Het schoonmaken ervan vergroot de kans op weer nieuwe huurders in het volgende jaar.

Lees ook

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *