Vogelreservaat Vejlerne

Vogelreservaat Vejlerne (Foto: B. Koelink)

Op 17 augustus kwamen we op de terugweg weer in Denemarken. Ditmaal een overnachting bij een camping, die in de nabijheid van het vogelreservaat Vejlerne gelegen is. Vejlerne is een gebied van bijna 6.000 hectare, waarin vele waterplassen met kijkhutten en uitkijktorens te vinden zijn. Er zijn in dit natuurgebied meer dan 300 vogelsoorten waargenomen, waarvan er 130 soorten ook in het gebied broeden.

Onze eerste stop was bij het informatie centrum ‘ Naturrum Vejlerne’. Bij deze plek was er een parkeerplaats met een hele mooie vogelkijkhut. Vanuit de hut keek je uit op een grote waterplas, waar behoorlijk veel vogels vertoefden. De grote aantallen grote zilverreigers, ganzen en eenden vielen hier voornamelijk op. Ik zag ook nog een klein groepje smienten, die hier anders dan in Nederland wel in de zomer aanwezig zijn. In de kijkhut was ook een telescoop aanwezig en een camera die je op afstand kon bedienen. Met deze camera kun je in- en uitzoomen op alle vogels op de waterplas en de beelden kon je vervolgens live volgen op een groot scherm. Erg handig, zoiets had ik nooit ergens anders gezien.

Na het bezoek aan het informatie centrum zijn we doorgereden naar een uitkijktoren, die het ‘Kraptarnet’ wordt genoemd door de Denen. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats was het nog wel een stukje lopen naar deze toren. Onderweg daarnaartoe kwamen een klein groepje kuifmezen tegen, die nogal druk heen en weer vlogen in de naaldbomen. Blijven ontzettend mooie vogels om te zien, maar ze zijn nauwelijks te fotograferen door hun snel acrobatische voortbeweging. Toen hoorde we opeens een hele vreemde roep boven ons vandaan komen.

Trompetterende kraanvogels

Kraanvogels (Foto: Marcel Koelink)

Het bleken 3 kraanvogels te zijn, die luid trompetterend over een weiland vlogen. Echt een waanzinnige verassing om deze vogelsoort te zien! Ik had nog niet eerder in het wild kraanvogels waargenomen. Vanuit de kijktoren telde ik later maar liefst 17 exemplaren op een weiland! Tevens zag ik nog 2 tureluurs en een overvliegende bruine kiekendief vanuit de toren. Ik raad de Vejlerne zeker aan als je als vogelliefhebber in Denemarken bent.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *