Vogels kijken bij de Kleimeer

Vrijdag 23 juni zijn we naar de Kleimeer geweest bij Geestmerambacht. We waren eigenlijk iets te laat in de ochtend naar dit gebied toe gegaan, maar het was wel  leuk om weer eens een nieuw gebied te verkennen. We zijn weleens eerder bij Geestmerambacht geweest, maar eigenlijk niet bij de Kleimeer dat aan dit gebied grenst. 

Het was eerst even uitvogelen hoe de wandelroute in dit gebied precies loopt, maar daar kwamen we met behulp van een bord al snel achter. We wandelden tussen de rietkragen en hoorden daar een luidruchtige kleine karekiet zingen. Ook was er een rietgors aanwezig, die zich ook even mooi liet zien in de top van een rietstengel. De rietgors liet ook regelmatig zijn ‘een-twee-weg-ermee’ liedje horen.

Even verderop begon meneer Koekoek ook te zingen, die waarschijnlijk samen met zijn vrouw al wat eieren bij andere vogels in het nest heeft gelegd. Toen we verder liepen zagen we over een weiland een vrouwtje sperwer vliegen, die waarschijnlijk op zoek was naar een lekkere prooi. 

Aangekomen bij een grote waterplas, troffen we veel vogelsoorten aan. Ze zochten allemaal het water op vanwege de inmiddels al warme temperatuur. Bij deze waterplas zagen we bijvoorbeeld knobbelzwanen, grauwe ganzen, meerkoeten, bergeenden, en krakeenden.

Jagende visdief (Foto: Marcel Koelink)

Tevens waren er meerdere visdiefjes aan het jagen op een visje. De fotograaf aan mijn zijde probeerde de actie van deze jagende visdiefjes met de camera vast te leggen. Even verderop liet de rietzanger ook van zich horen (die zich overigens helaas niet liet zien) en vlogen er een paar kneutjes voorbij. 

Gewone oeverlibel (Foto: Marcel Koelink)

We zagen ook nog een paar mooie libellen en vlinders vliegen. Een van de libelle’s is hiernaast te zien op de foto. Ik heb zelf geen verstand van libelle of vlindersoorten, daarom had ik even gegoogled om te kijken welke soort dit betreft. Het bleek een hele algemene ‘gewone oeverlibel’ te zijn. Het werd deze ochtend als snel warmer, dus we besloten het rondje in te korten. Bij een volgend bezoek kunnen we dan de rest van het gebied verkennen.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *