Vogels kijken bij de zuidpier van IJmuiden

Afgelopen november ben ik samen met een vogelmaatje naar de Zuidpier van IJmuiden geweest. Het was een prachtige ochtend met een fris windje. Bij aankomst dachten we eerst dat de Zuidpier gesloten was, maar gelukkig kwam er toevallig al snel een busje van de Reddingsbrigade die de Zuidpier weer opende.

kuifaalscholver (Foto: Bendt Koelink)

We hadden besloten direct naar de pier te lopen aangezien er de laatste dagen ‘ijseenden’ gezien waren. Na nog geen 5 minuten lopen zagen we al direct een potentiële ‘kuifaalscholver‘ jagen. De aalscholver dook eerst onder en toen hij bovenkwam konden we hem meteen determineren als deze zeldzame soort. De kuifaalscholver lijkt op de gewone aalscholver, maar er zijn een aantal verschillen. Bij de kuifaalscholver is het hele oog omringd door veren, terwijl bij de aalscholver het oog is omringd door alleen huid. De normale ‘aalscholver’ heeft veel meer keelhuid en de kuifaalscholver heeft een veel dunnere snavel. Ik had deze soort nog nooit gezien en was ook daarom ook erg blij om deze daar aan te treffen.

We liepen een stukje verder en kwamen al snel een aantal steenlopers tegen, die op de rotsblokken aan het foerageren waren. Tijdens het kijken naar deze steenlopers hoorde we opeens de roep van een ijsvogel. Het was even speuren, maar toen zagen we hem prachtig zitten op een van de rotsblokken. Hij was voor mij helaas te snel verdwenen om hem met de camera vast te leggen.

Na dit spektakel liepen we richting het einde van de pier. Bij dit laatste stukje van de pier zaten heel veel strandlopers. We zagen hier steenlopers, drieteenstrandlopers en een voor mij nieuwe soort de ‘paarse strandloper’. Ze lieten zich geweldig goed zien en ze liepen letterlijk bijna over onze voeten heen! Ik maakte van de gelegenheid gebruik om ze mooi met de camera vast te leggen.

Daarna zochten we op zee naar de zeldzame ‘ijseenden’, die we uiteindelijk helaas niet konden vinden. We zagen hier wel een roodkeelduiker, alk en zeekoet van heel dichtbij! Dat was ook zeker geen slechte score. Op de terugweg vloog er nog een sneeuwgors vlak langs ons! We wisten de vogel op basis van zijn roepjes en witte verenkleed te determineren. Dit was ook een nieuwe vogelsoort voor mij, waar ik heel erg blij mee was! Alleen volgende keer zou ik hem iets beter willen bekijken 🙂 Het was een geslaagde ochtend met een hoop bijzondere vogelsoorten.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *