Vogels kijken Camperduin

Vogelkijkhut bij de Putten

Vrijdag 7 juni ben ik op de fiets naar vogelkijkplek de Putten bij Camperduin geweest. Ik was hier nog nooit eerder geweest en het leek mij daarom leuk om eens een bezoekje aan dit vogelrijke gebied te brengen. Vanaf Egmond was het ongeveer 18 km fietsen, een flinke tocht dus. Onderweg hield ik een lijstje bij met de vogelsoorten die ik allemaal had gezien en gehoord.

Duinreservaat Pompstation Bergen

Duinreservaat pompstation Bergen

Toen ik om circa 7.45 uur in de ochtend vertrok, hoorde ik meteen al een veldleeuwerik zingen, terwijl ik nog in onze tuin stond! Eerst ben ik richting Bergen gefietst en daar maakte ik onderweg een pitstop bij een duinreservaat. Dit was bij het duinreservaat ‘Pompstation Bergen’, waar ik nog niet eerder was geweest. Het was hier rustig met vogels, maar ik had nog wel een boomkruiper en zwartkop in de kijker gehad. Dit gebied staat bekend om de kleine bonte specht, maar die liet zich helaas niet horen of zien. Op het fietspad zag ik een zanglijster die het huisje van een slak probeerde open te breken, door het huisje hard tegen het asfalt aan te tikken.

Schoorlse duinen

Ik vervolgde mijn route verder richting de Schoorlse duinen. Onderweg hoorde ik opeens de roep van een bontbekplevier. Ik keek om mij heen en toen zag ik opeens 2 bontbekplevieren vliegen over de hoge witte duinen. Even verderop kwam ik ook een kleine plevier tegen, die gewoon op het fietspad aan het foerageren was!

Putten bij Camperduin

Na een fietstocht van ongeveer 1 uur en 15 minuten kwam ik dan eindelijk aan bij vogelkijkpunt de Putten. Ik ging eerst naar de kijkhut en zette daar mijn telescoop op. Voor de hut waren al veel visdieven, aalscholvers, scholeksters en meeuwen te zien. Tevens hoorde ik een roepende ‘waterral‘, die vlak voor de hut gezeten moest hebben. Ik kwam erachter dat ik alleen niet zo goed rekening had gehouden met de richting van de zon, waardoor ik veel tegenlicht had. Dit maakte het kijken naar vogels wel een stukje moeilijker.

Vanaf een ander punt, in de buurt bij een parkeerplaats had ik beter zicht over de Putten. Hier kon ik mooi de grote kolonie grote sterns bekijken, waar ook veel visdieven tussen zaten. Ik kreeg al snel een tip van 2 andere vogelaars, dat er ook een zwarte stern tussen deze groep zat. Toen ze mij uitgelegd hadden waar de vogel zat, kon ik deze vogelsoort ook kort even bekijken. Erg leuk, want de zwarte stern had ik nog nooit eerder waargenomen! Op het moment dat ik hem door mijn telescoop wilde bekijken was hij helaas alweer verdwenen. Daarna nog even genoten van de kluten en een paar baby kluutjes, die druk op zoek waren naar een lekker kostje. Ik besloot daarna al snel om weer richting huis te gaan, want het was inmiddels al erg warm aan het worden. Ik kijk terug op een mooie fietstocht van 40 kilometer en met ook nog eens 46 vogelsoorten op de teller. Ik zal dit gebied in de toekomst zeker vaker gaan bezoeken.

Bol.com Algemeen

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *