Vogels spotten bij Camperduin

Vogels spotten bij Camperduin

Vogels spotten bij Camperduin
Wulpen bij Camperduin (Foto: Marcel Koelink)

Het was halverwege februari toen ik samen met mijn vader vogels ging kijken bij Camperduin en de Hondsbossche zeewering. Het voornaamste doel was om de eerste steltlopers, die inmiddels weer in Nederland waren aangekomen, eens mooi te kunnen bekijken. In deze blog vertel ik over de leuke vogelsoorten die ik in dit prachtige vogelgebied had gezien.

Vogelparadijs de Putten

Onze eerste stop was bij vogelparadijs de Putten. Deze plek is een bijzonder natuurgebied gelegen nabij Camperduin en de Hondsbossche zeewering. Dit gebied staat bekend om zijn rijke diversiteit aan vogelsoorten en fungeert als een belangrijke tussenstop voor trekvogels. Eenmaal aangekomen bij de naastgelegen parkeerplaats zag ik al een enorme groep wulpen zitten! We besloten allereerst naar de vogelkijkhut te lopen. Vanuit deze hut zagen we onder andere een zwarte ruiter, rosse grutto, bonte strandloper, kieviten, scholeksters en enkele goudplevieren.

  • Vogels spotten bij Camperduin
  • Vogels spotten bij Camperduin

Toen ik mijn telescoop eenmaal had opgezet konden we de wulpen fantastisch mooi bekijken. Regelmatig ging hun snavel open en kwam er een luide baltsroep uit: ‘Wulllieepppp!” Zij hadden kennelijk geen erg in het grijze weer van die ochtend. Ze begonnen zelfs al een beetje de lentekriebels te krijgen.

Hondsbossche zeewering

Nadat we alle steltlopers prachtig hadden bekeken bij de Putten, liepen we door naar het strand van Camperduin. De voornaamste reden om een kijkje te nemen op het strand waren de sneeuwgorzen, die daar met regelmaat worden gezien in de wintermaanden. We waren nog niet eens aangekomen op het strand of ik zag al een grote groep aankomen vliegen. Ze landden een klein stukje verderop op het strand. We liepen met versnelde pas in de richting van de gorzen, maar helaas kwam er een wandelaar met 2 honden aangelopen. De honden besloten om de sneeuwgorzen eens lekker weg te jagen, tot mijn grote teleurstelling. We spraken de eigenaar van de honden aan, die zich duidelijk van geen kwaad bewust was.

  • Vogels spotten bij Camperduin
  • Vogels spotten bij Camperduin

Na een tijdje zoeken vonden we gelukkig nog 3 foeragerende sneeuwgorzen tegen de duinrand. Ik had deze soort slechts een keer eerder gezien, maar dat was een voorbijvliegende exemplaar bij de Zuidpier van IJmuiden. Het zijn echt prachtige vogeltjes met een wit-bruin verenkleed. In vlucht maken ze een kenmerkende ‘kanarieachtige’ roep. Het is zeker de moeite waard om ze op het strand te gaan zoeken. Ter afsluiting konden we ook nog een drieteenstrandloper mooi bekijken op het strand.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *