Wat is een eclips kleed?

Wat is een eclips kleed?

Wat is een eclips kleed?
Mannetje wilde eend?

Afgelopen maand ben ik veel eenden tegen gekomen, die erg moeilijk te determineren waren. Ik zag bijvoorbeeld mannetjes wilde eenden met een verenkleed wat steeds meer op het vrouwtje van deze soort begon te lijken. Dit heeft te maken met het zogenoemde eclips kleed wat eenden en ganzen na het broedseizoen hebben. In dit vogelweetje leg ik de vraag uit: wat is een eclips kleed?

Het eclips kleed is eigenlijk een soort winterkleed, wat voor een korte tijd wordt gedragen. De rest van het jaar, inclusief de gehele winter wordt het ‘normale’ zomerkleed gedragen. Het is een onopvallend verenkleed wat ganzen en eenden krijgen na het broedseizoen. Tijdens deze rui kunnen de eenden of ganzen soms een kleine tijd niet vliegen. Dit heeft te maken met het feit dat de slagpennen tegelijkertijd aan het ruien zijn. In deze periode is het handig voor de betreffende vogels om dan een camouflerend verenkleed te hebben.

Lastige determinatie

In het eclips kleed is het lastig om sommige eenden en ganzen op naam of geslacht te bepalen. De mannetjes en vrouwtjes eenden lijken in deze periode erg op elkaar. Er zijn meestal wel enkele kenmerken waaraan je een mannetje of vrouwtje toch kunt herkennen. Een mannetje wilde eend is dan vooral te herkennen aan zijn groene/gele snavel, terwijl een vrouwtje een bruin/oranje snavel heeft. Bij sommige soorten zijn de verschillen echter nog kleiner. Probeer maar eens een wintertaling mannetje en vrouwtje te onderscheiden in hun eclipskleed. Soms worden zelfs de verschillende eenden soorten moeilijk te onderscheiden, dan moet u in sommige gevallen vooral naar het formaat en de snavel van de eend kijken.

Bron: Wikipedia

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *