Alken en zeekoeten

Alken en zeekoeten zijn twee interessante zeevogelsoorten die hun thuis hebben in de kustgebieden en zeeën rondom Nederland. Beide behoren tot de familie van de Alcidae en worden vaak geassocieerd met rotsachtige kusten en kliffen, waar ze hun nesten bouwen en zich voeden met vis.

De alken, ook bekend als alkidae, zijn compacte, zwart-witte zeevogels die bekend staan om hun vaardigheid in duiken. Ze hebben korte vleugels en zijn uitstekende zwemmers, wat hen in staat stelt om snel onder water te duiken op zoek naar vis. In Nederland zijn de alken vaak te vinden tijdens het broedseizoen, waar ze kolonies vormen op rotsachtige klippen. Alken voeden zich voornamelijk met kleine vissoorten, zoals haring en spiering.

Zeekoeten, een nauwe verwant van de alken, zijn ook opvallende zeevogels in de Nederlandse kustgebieden. Ze staan bekend om hun gestroomlijnde zwarte verenkleed en witte buik.   Ze foerageren in zeeën en oceaanwateren, waar ze zich voeden met kleine vis, inktvis en schaaldieren.

In Nederland zijn de algemeenste soorten de ‘alk’ en de ‘zeekoet’. Tevens komen er ook 3 zeldzamere alkachtigen voor in Nederland. Dit zijn de papegaaiduiker, kleine alk en zwarte zeekoet. Bekijk de verschillen tussen de soorten in het overzicht hieronder.

Algemene soorten

Omschrijving:

De zeekoet is in Nederland eigenlijk alleen te vinden langs de kust. Ze hebben witte onderdelen en bruine bovendelen met een bruine kop. In winterkleed hebben ze witte wangen, witte keel en een zwarte streep achter het oog.

Omschrijving:

De alk is een vogel uit de familie van alken. Deze vogel is vooral te vinden langs de kust en op zee. Er is in Nederland maar een kleine populatie alken. Ze hebben een zwart-wit verenkleed.

Zeldzame alkachtigen

Omschrijving:

De zwarte zeekoet is in Nederland een zeer zeldzame vogelsoort. Het is een kleine zeevogel met een spitse snavel. In zomerkleed zijn ze geheel zwart met witte vleugeldekveren. In winterkleed is het lichaam wit en de bovendelen zijn dan grijs gebandeerd.

Omschrijving:

De papegaaiduiker is in Nederland een zeldzame kustvogel. Ze hebben een zwarte rug en een witte buik. De snavel is erg opvallend met de rode, blauwgrijze en gele lijnen. Ze hebben een lichtgrijs gezicht met een driehoekige vorm rond het oog.

Omschrijving:

De kleine alk is een zeldzame vogelsoort in Nederland. Het is een zeer kleine alk met een korte en dikke snavel. De bovendelen zijn zwart en de onderdelen wit. In zomerkleed zijn de wangen, keel en bovenborst helemaal zwart van kleur.