Alken en zeekoeten

In Nederland komen er verschillende soorten alken en zeekoeten voor. Het zijn soorten die je vooral in kustgebieden en op zee zal aantreffen. Ze komen in Nederland vooral voor tijdens de trek en bouwen hun nesten op rotsachtige kusten in Noordelijk gelegen broedkolonies. Het zijn over het algemeen compacte zwart-witte zeevogels, met korte vleugels. Het zijn uitstekende zwemmer, die onderwater op zoek gaan naar vissoorten, zoals haring en spiering.

 

In Nederland zijn de algemeenste soorten de ‘alk’ en de ‘zeekoet’. Tevens komen er ook 3 zeldzamere alkachtigen voor in Nederland. Dit zijn de papegaaiduiker, kleine alk en zwarte zeekoet. Bekijk de verschillen tussen de soorten in het overzicht hieronder en kom erachter welke soort u heeft gezien!

Algemene soorten

Omschrijving:

De zeekoet is in Nederland eigenlijk alleen te vinden langs de kust. Ze hebben witte onderdelen en bruine bovendelen met een bruine kop. In winterkleed hebben ze witte wangen, witte keel en een zwarte streep achter het oog.

Omschrijving:

De alk is een vogel uit de familie van alken. Deze vogel is vooral te vinden langs de kust en op zee. Er is in Nederland maar een kleine populatie alken. Ze hebben een zwart-wit verenkleed.

Zeldzame alkachtigen

Omschrijving:

De zwarte zeekoet is in Nederland een zeer zeldzame vogelsoort. Het is een kleine zeevogel met een spitse snavel. In zomerkleed zijn ze geheel zwart met witte vleugeldekveren. In winterkleed is het lichaam wit en de bovendelen zijn dan grijs gebandeerd.

Omschrijving:

De papegaaiduiker is in Nederland een zeldzame kustvogel. Ze hebben een zwarte rug en een witte buik. De snavel is erg opvallend met de rode, blauwgrijze en gele lijnen. Ze hebben een lichtgrijs gezicht met een driehoekige vorm rond het oog.

Omschrijving:

De kleine alk is een zeldzame vogelsoort in Nederland. Het is een zeer kleine alk met een korte en dikke snavel. De bovendelen zijn zwart en de onderdelen wit. In zomerkleed zijn de wangen, keel en bovenborst helemaal zwart van kleur.