Duikers

Duikers, vormen een intrigerende groep watervogels die behoren tot de familie Podicipedidae. Deze vogels hebben een aantal unieke kenmerken en zijn in Nederland voornamelijk langs de kust te vinden. Duikers zijn slanke vogels met een gestroomlijnd lichaam dat hen uitstekend geschikt maakt voor het leven in het water. Ze hebben lange nekken en spitse snavels. Hun verenkleed is meestal donker en varieert van zwart tot bruin, afhankelijk van de soort. Duikers hebben ook opvallende rode ogen, die bij sommige soorten kunnen veranderen in felrood tijdens het broedseizoen.

Algemene soorten

Omschrijving:

De parelduiker is een vrij algemene vogelsoort in Nederland. In zomerkleed hebben ze een grijze kruin en achterhals. De keel is zwart en op de bovendelen hebben ze een mooi patroon met witte blokken. In winterkleed hebben ze een opvallende witte vlek op de achterflank.

Omschrijving:

De roodkeelduiker is in Nederland een vrij algemene vogelsoort, die uitsluitend aan de kust te vinden is. In zomerkleed is de rode keel erg opvallend, dit ontbreekt in het winterkleed. Ze hebben lichtgrijze bovendelen en een iets opgewipte snavel.

Zeldzaam

Omschrijving:

De ijsduiker is een zeldzame vogelsoort in Nederland. Ze hebben een dikke snavel en een steil voorhoofd. Ze zijn wit van onder en hebben een donkergrijze rug en mantel. Ze hebben een donkere halsband met een witte inkeping hierboven.