Futen

Futen zijn elegante watervogels die behoren tot de familie Podicipedidae. Deze vogels zijn bekend om hun gracieuze verschijning en unieke levensstijl.

Wat futen opvallend maakt, is hun opvallende verenkleed en hun vermogen om goed te duiken. Ze hebben een kenmerkende pluim op hun hoofd die vooral tijdens het broedseizoen opvallend is. Tijdens het baltsritueel vertonen futen spectaculaire dansen waarbij ze hun nekken buigen en koppen tegen elkaar stoten, waardoor een hartvormige formatie ontstaat. Deze indrukwekkende vertoningen dienen om de band tussen het mannetje en het vrouwtje te versterken.

Futen zijn uitstekende duikers en brengen veel tijd door in het water op zoek naar voedsel. Hun dieet bestaat voornamelijk uit vis, maar ze eten ook insecten en andere kleine waterdieren. Tijdens het duiken zinken ze onder water met alleen hun hoofd en nek zichtbaar, waardoor ze behendig prooien kunnen vangen.

In onderstaand overzicht vindt u de verschillende fuutachtigen, die in Nederland voorkomen.

Omschrijving:

De fuut is in zomerkleed goed herkenbaar aan zijn witte kop met bruinrode krans. In winterkleed is de vogel vaalbruin en wit met zwarte kopveren. Het is een van de meest algemeenste futensoort in Nederland.

Omschrijving:

De roodhalsfuut heeft in prachtkleed een roodbruine hals en een gedeeltelijke witte kop. In winterkleed is deze fuut grijsbruin van boven en heeft hij zwart tot onder de ogen.

Omschrijving:

De geoorde fuut behoort tot de familie der futen. In prachtkleed zijn de kop, hals en bovenzijde zwart van kleur. De flanken zijn dan kastanjebruin van kleur en de vogel heeft goudgele pluimen achter het oog. In winterkleed is de vogel voornamelijk grijs met wit.

Omschrijving:

De kuifduiker behoort tot de futen. In zomerkleed heeft deze soort meerder opvallende kastanjebruine veren op de hals, borst en flanken. In winterkleed is de bovenste helft van de kop zwart en de onderste helft wit.

Omschrijving:

De dodaars is de kleinste futensoort van Europa. In de zomer zijn ze donkerbruin van kleur met roodbruine wangen en hals. In de winter hebben ze donkerbruine wangen, zijflanken en hals. Ze hebben onder andere schelp- en schaaldieren op het menu staan.