Geluid blauwborst

Voor het herkennen van vogelsoorten is het handig om ook de vogelzang een beetje onder de knie te krijgen. Ik ben zelf begonnen met het leren herkennen van vogelgeluiden, waardoor ik steeds meer soorten al op naam kan brengen zonder dat ik ze ook maar heb gezien. Ik wil mijn website bezoekers ook helpen met het leren herkennen van de vogelzang, daarom schrijf ik elke maand een blog over de zang van een vogelsoort. Deze maand heb ik het over het geluid van de blauwborst: ‘het oplopende liedje’.

Herken de zang van de blauwborst

De blauwborst is misschien wel een van de mooiste zangvogels, die je in Nederland kunt tegenkomen. Ze hebben een overwegend bruin verenpakket en de mannetjes hebben een prachtige blauwe borst. Als je de vogel ook eens wilt bekijken dan is het ook erg handig om zijn zang te leren herkennen. De blauwborst begint altijd langzaam met zingen en versnelt vervolgens zijn riedeltje. Dit begin melodietje is een goed kenmerk voor zijn zang. Daarna volgt een zeer gevarieerde zang met allerlei imitaties van andere vogelsoorten. In het begin zag ik ze ook bijna nooit, maar toen ik zijn zang eenmaal goed herkende zag ik er steeds vaker een. Dit vogeltje is ook zeker de moeite van het bekijken waard, want wat is zijn blauwe borst prachtig! Tijdens het zingen komen er witte veertjes in het blauw te voorschijn!

Luister maar eens naar onderstaand audio-bestand en u zult de blauwborst ook steeds vaker gaan horen. Als u deze vogel eenmaal hoort zingen, dan is het ook een stuk makkelijker om hem ook daadwerkelijk te zien te krijgen.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *