Geluid grote bonte specht

Man

Voor het herkennen van vogelsoorten is het handig om ook de vogelzang een beetje onder de knie te krijgen. Ik ben zelf begonnen met het leren herkennen van vogelgeluiden, waardoor ik steeds meer soorten al op naam kan brengen zonder dat ik ze ook maar heb gezien. Ik wil mijn website bezoekers ook helpen met het leren herkennen van de vogelzang, daarom schrijf ik elke maand een blog over de zang van een vogelsoort. Deze maand heb ik het over het geluid van de grote bonte specht: ‘kiek-kiek’.

Roffel en roep

Het herkennen van de roep van de grote bonte specht kan je helpen bij het identificeren van deze prachtige vogel. De roep van de grote bonte specht bestaat uit een luide “kiek-kiek” geluid dat vaak herhaald wordt. Het klinkt als een scherp, krachtig geluid dat de specht gebruikt om zijn territorium af te bakenen en andere spechten te waarschuwen.

Daarnaast maakt de grote bonte specht ook een karakteristieke roffel, een snel en ritmisch getrommel op hout. De roffel van de grote bonte specht is diep en krachtig, en heeft een regelmatig patroon. Het lijkt een beetje op het geluid van een hamer die tegen hout slaat.

Het kunnen herkennen van de roep en de roffel van de grote bonte specht is een handige vaardigheid die je helpt bij het observeren van deze vogel in het wild. Ik heb zelf ervaren dat ik door het herkennen van de roep van de grote bonte specht hem ook steeds vaker ga zien.

Geluid

Bron: Xeno canto

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *