oudste vogel ter wereld

Oudste vogel ter wereld

oudste vogel ter wereld
Foto: Wikipedia

De oudste vogel ter wereld is een ‘Laysanalbatros’ . De vogel werd in 1956 geringd en volgens experts werd de zeevogel toen op een leeftijd van 5 jaar geschat. In 2016 leefde ze nog steeds en was ze al minstens 66 jaar oud. Toch heeft ze in 2021 gewoon nog een kuiken gekregen. In dit vogelweetje vertel ik meer over het leven van de vogel met de mooie naam Wisdom.

Heel veel kuikens

In december 2016 werd Wisdom door wetenschappers gezien op het Amerikaanse eiland Midway Atoll, toen ze aan het paren was. Op het eiland Midway bevind zich een van de grootste albatros kolonies ter wereld. Op een leeftijd van 70 jaar kreeg de albatros weer een kuiken. Er word ingeschat dat ze ongeveer tussen de 30 en 36 kuikens heeft gehad in haar leven.

Albatrossen blijven meestal hun hele leven lang bij elkaar. Tijdens de paring wordt er veel geknuffeld en aan elkaars veren getrokken. Het duur circa 6 tot 7 maanden voordat de broedcyclus is afgerond. Wisdom zal in haar leven vermoedelijk meerdere partners hebben gehad. Sinds 2012 is ze samen met haar man genaamd Akeakami.

De albatrossen behoren tot de grootste zeevogels ter wereld. Ze hebben soms wel een spanwijdte van 3,5 meter! Ze zweven het grootste deel van hun leven boven de zee.

Bronnen:

Mulder, D. (2022, 27 september). Albatros van 70 jaar oud heeft weer een kuiken gekregen. Roots magazine. https://www.rootsmagazine.nl/vogels/albatros-70-jaar-kuiken/

De oudste vogel ter wereld krijgt 37ste jong – Vroege Vogels – BNNVARA. (z.d.). Vroege Vogels. https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/de-oudste-vogel-ter-wereld-krijgt-37ste-jong

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *