Pestvogels bij Diepsmeerpark

Foto: Bendt Koelink

Wij gaan jaarlijks op 1 januari naar familie in Friesland om daar het nieuwe jaar te vieren. Ik had op waarneming.nl gezien dat precies langs onze route naar Friesland 2 pestvogels waren ontdekt. Ik wilde al heel lang deze prachtige vogelsoort met boevenmasker een keer in de kijker zien, dus besloten we bij het Diepsmeerpark een tussenstop in te lassen.

Het Diepsmeerpark is een vrij nieuwe park in de omgeving van Noord-Scharwoude. Bij aankomst kwamen we meteen al een paar vogelaars tegen, die de pestvogels gezien hadden. Ze vertelden ons echter dat de pestvogels na hun vertrek opgevlogen waren. Ik was dus een beetje teleurgesteld, maar gelukkig gaven de vogelaars ons ook nog een andere tip.

Foto: Bendt Koelink

Ze wezen ons een boom aan waarin ransuilen zouden zitten. In eerste instantie dachten wij geen uilen in de boom te zien, totdat ik even goed de boom afspeurde met mijn verrekijker. Deze uilensoort heeft een hele goede schutkleur, waardoor ze bijna niet te vinden zijn in een boom. Ik zag eerst een slapende ransuil op een tak zitten, maar later zag ik ook nog 2 andere exemplaren uitrusten. Het was erg leuk om deze uilensoorten eens een keertje goed te kunnen bekijken, want ik had deze vogelsoort nog nooit eerder gezien.

Door deze waarneming was ik al weer een beetje opgevrolijkt. We besloten toch om een stukje door te lopen in het park, want wie weet waren de pestvogels alweer teruggekomen. We liepen een kleine 300 meter verder over de modderige zandpaden en zagen in de verte al een grote groep vogelaars staan met camera’s. Ik wist meteen wat dit betekende, de pestvogels zaten er weer! Ik liep in versneld tempo naar de groep vogelaars toe en zag 2 pestvogels al mooi zitten in een boom.

Foto: Bendt Koelink

Ze waren totaal niet schuw, waardoor je ze makkelijk op een meter of 3 afstand kon benaderen. Ze lieten zich prachtig bekijken en ook fotograferen. Een betere start van het nieuwe jaar kan je je haast niet wensen!

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *