Strandlopers en franjepoten

Omschrijving:

De Temmincks strandloper heeft een bruingrijze kop en borstrand. Ze hebben gele poten en witte staartzijden. In zomerkleed hebben ze zwarte veren met een oranje rand.

Omschrijving:

De kleine strandloper heeft zwarte poten en ook een zwarte snavel. Ze zijn een stukje kleiner dan de bonte strandlopers. In het prachtkleed hebben ze een roodbruin verenkleed met een witte buik.

De krombekstrandloper heeft lange poten en heeft een snavel die iets naar beneden loopt. Ze hebben een witte stuit. In zomerkleed hebben ze een roodbruin verenkleed.

De paarse strandloper heeft een donker verenkleed en een lichte buik. Ze hebben gele poten en ook een gele snavelbasis. Ze hebben witte vleugelstrepen en ook witte staartzijden.

De bonte strandloper is een kleine strandloper soort. De vogel heeft opvallende zwarte poten en een zwarte snavel. In de zomer is de zwarte buikvlek ook een goed kenmerken.

De kanoet is een strandloper met een korte zwarte snavel en groenige poten. In zomerkleed hebben ze een dieprood/bruin verenkleed. Ze hebben een wit met grijs verenkleed tijdens de winterperiode.

De drieteenstrandloper is in Nederland het hele jaar door in de buurt van het strand te zien. In de zomer hebben ze een bruinig verenkleed. In de herfst en winter wordt het verenkleed wit met grijs. Hij heeft zwarte poten en een zwarte snavel.

Omschrijving:

De steenloper heeft oranje poten in zomer- en winterkleed. In zomerkleed hebben ze een oranjebruine rug met zwarte bovendelen. In de winter zijn de oranjebruine kleuren in de rug verdwenen.

Zeldzame franjepoten en strandlopers

Omschrijving:

De rosse franjepoot is een zeldzame vogelsoort in Nederland. In zomerkleed hebben ze een opvallend steenrood verenkleed en op de kop een wit masker. In winterkleed hebben ze een wit verenkleed met grijze delen.

Omschrijving:

De grauwe franjepoot is een prachtkleed een opvallende vogel. De vogel is dan blauwgrijs gekleurd met een bruinrode hals en een witte keel. Het mannetje is iets onopvallender getekend dan het vrouwtje.

(Foto: https://www.dutchavifauna.nl/species/breedbekstrandloper

De breedbekstrandloper is een strandloper die niet vaak in Nederland wordt gezien. Het is een compacte vogel met korte achterlijf. De snavel is recht met een kleine knik aan het einde. Hij heeft een donkere ”pet” en een opvallende dubbele wenkbrauwstreep.