De eerste vogels krijgen alweer de lentekriebels. De mannetjes vogels zijn druk op zoek naar een vrouwtje en er wordt veel nestel materiaal verzameld. Bij ons in de tuin vliegen de huismussen al druk heen en weer met veertjes en takjes, de pimpelmezen zijn al druk een nestje aan het bouwen in het nestkastje en de eerste vogels zijn zich al aan het voortplanten. Ook de eksters vliegen naar onze tuin op zoek naar grote takken en bouwen een nest ergens in een grote boom. Maar, hoe werkt de voortplanting bij vogels eigenlijk?
Voortplanting vogels
Vroeger hadden bijna alle mannelijke vogels een penis. Vogels zijn in der loop der jaren zo ontwikkeld dat nog maar drie procent van alle vogels dit orgaan heeft. Dat zijn vooral eenden, ganzen, zwanen en struisvogels. Ander vogels planten zich voor met sperma dat uit de cloaca afkomstig is. Dat is een ruimte waar de urine, ontlasting en de afscheiding van het geslachtsorgaan uitkomen. Voor vogels is een cloaca veel handiger dan een penis.
Voordelen cloaca
Hoe komt het dat nog maar drie procent van de vogels een uitwendig geslachtsorgaan heeft? Dit komt doordat het voor vogels veel risico’s met zich meebrengt om een penis te hebben. Ze kunnen makkelijk beschadigd raken en met vliegen of zwemmen kan het bijvoorbeeld extra weerstand opleveren. Daarom zijn vogels zo geëvolueerd dat ze geen uitwendig geslachtsorgaan meer hebben.
Paren bij vogels
Het paren bij vogels duurt erg kort en ziet er stuntelig uit. Het mannetje probeert zich in evenwicht te houden door het vrouwtje in de nekveren te pakken en snel te flapperen. Het vrouwtje buigt haar staart opzij en het mannetje klapt de zijne omlaag om de geslachtsopeningen met elkaar in contact te brengen. Het is een wankel standje, vooral voor vogels met steltpoten.
Bron: Vogelbescherming en bewerkt door Bbirdsplace