hop

Zeldzame hop in Alkmaar

Hop in Alkmaar

Afgelopen maand werd er een zeldzame hop ontdekt in de Bosmolenpolder van Alkmaar. De vogel werd in de avond van 10 augustus ontdekt. Uiteindelijk werd hij in de ochtend van 12 augustus weer teruggevonden bij een manage en uiteraard kon ik het niet laten om een bezoekje te brengen aan deze ontzettend mooie vogel!

In de ochtend zag ik op waarneming.nl dat de vogel weer was waargenomen bij een manage. Na meerdere meldingen besloot ik om erheen te fietsen en het bleek zeker de moeite waard te zijn. Er stonden al meerdere vogelaars met verrekijkers en telescopen naar het weilandje te turen. Inderdaad, hij zat er nog! De vogel verdween af en toe achter de paarden, waardoor hij even uit zicht verdween. Ik mocht van een andere vogelaar even door zijn telescoop kijken en heb door zijn telescoop ook meerdere bewijsplaatjes kunnen maken. Ik heb de vogel ongeveer een klein uurtje goed kunnen observeren. De vogel zette ook meerdere keren zijn kuif op, als er bijvoorbeeld een zwaluw of kwikstaart te dicht in zijn buurt kwam. Het werd al snel warmer in de ochtend, dus besloot ik op een gegeven moment naar huis te gaan. Deze waarneming is voor mij extra bijzonder, want ik heb al vaak in deze polder gefietst onderweg naar school.

hop

De dagen erna ben ik meerdere keren naar de hop geweest. Een keer zat hij erg ver weg, tot teleurstelling van veel vogelaars. Andere dagen zat hij juist weer heel dichtbij. Ook zat hij een keer mooi poetsend op een paaltje en zetten hij tegelijkertijd zijn kuif op toen hij schrok van een kwikstaart. Dit leidde tot enthousiasme onder de vogelaars en vele mooie foto’s voor de fotografen. Hij leek het erg naar zijn zin te hebben op het weilandje tussen de paarden. Hij is uiteindelijk ongeveer 12 dagen op deze plek gebleven, wat vrij lang is voor deze zeldzame vogelsoort.

Kenmerken van de hop

De hop is een opvallende vogel met een roodbruin verenkleed. De staart en vleugels zijn zwart van kleur met brede met witte strepen. De hop klinkt een beetje als “hoep hoep” en daarmee doet hij zijn eigen naam eer aan. Ik heb hem helaas niet horen roepen, want dat doen ze alleen tijdens de broedtijd. Het is een insectenetende weidevogel die normaal gesproken vooral voorkomt in subtropische gebieden in Europa en hij overwintert in Afrika en Zuid-Europa. Tijdens de trek worden in Nederland elk jaar wel een aantal hoppen gemeld.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *