Brileider op Texel!

brileider op Texel
Brileider (Foto: Pixabay)

Het was 13 januari 2025 toen heel vogelend Nederland in rep en roer was, er was een megazeldzame brileider ontdekt op Texel! Dit was de eerste waarneming van deze soort in Nederland en tevens een van de allereerste gevallen in Europa. Het was dan ook logisch dat duizenden vogelaars, uit zowel Nederland als het buitenland, naar Texel kwamen om deze vogelsoort te zien.

Uiteraard kon ook ik niet achterblijven om deze waanzinnige soort te bezoeken. In deze blog volgt het verhaal achter mijn bezoek.

Met het OV naar Texel

De brileider bleef gelukkig nog een tijdje hangen op Texel, waardoor ook ik de gelegenheid kreeg om hem te bezoeken. Het was 28 januari toen we besloten een poging te wagen. We hadden het idee om met het OV naar Texel te gaan en op het eiland zelf een e-Bike te huren. Eenmaal op het eiland besloten we eerst een kort bezoek te brengen aan de Mokbaai, waarna we vervolgens rechtstreeks naar de ‘IJzeren Kaap’ waren doorgefietst. Helaas bleek bij onze aankomst de brileider opeens spoorloos verdwenen te zijn, dit tot onze grote teleurstelling. We waren net te laat bij de IJzeren Kaap, een halfuur voor onze aankomst was de vogel gewoon nog gezien. Na 2 uur zoeken met andere vogelaars besloten we om onze zoektocht te staken en toch maar weer richting huis te gaan, want we moesten de boot van 16.00 uur nog halen.

Revanche!

Brileider bij IJzeren Kaap (Foto: Bendt Koelink)
Superblij na het zien van de brileider!

De volgende dag werd de brileider gewoon weer gemeld bij de IJzeren Kaap. Ik had direct contact gezocht met andere vogelaars om vervoer te regelen. Dit zorgde er al snel voor dat ik met iemand van de Vogelwerkgroep Alkmaar kon meerijden naar Texel! Bij onze aankomst waren er al behoorlijk veel vogelaars aanwezig, die ons meteen aanwijzingen konden geven waar de brileider zich bevond.

Toen ik de vogel eenmaal in de telescoop had, was ik gewoon betoverd door zijn schoonheid. De groene, witte, bruine en oranje tinten op de kop zijn zo bizar mooi! Daarnaast heeft de brileider een mooi zwart- wit verenpak. Hij zat regelmatig te badderen en was goed te vergelijken met ‘onze’ normale eidereend.

Mijn camera had helaas kuren, waardoor ik zelf spijtig genoeg geen foto’s kon maken. Dat mocht de pret niet drukken, want uiteindelijk gaat het toch om het waarnemen zelf!

Van Alaska naar Nederland

De brileider broedt normaal gesproken alleen voor de kust van Alaska en Noordoost-Siberië, en overwintert dan tussen de ijsschotsen op de Beringzee. De vogel zal dus een immens grote afstand afgelegd moeten hebben om in Nederland terecht te komen. Er wordt door vogelaars dan ook gezegd dat de brileider mogelijk de zeldzaamste vogel in Nederland ooit betreft! Het is dan ook niet voor niks dat zelfs vogelaars uit Denemarken, Spanje, België, Hongarije en vele andere landen speciaal naar Nederland komen om deze vogelsoort te zien.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *