Bijeneters in Egmondse duinen

Foto: pixabay

Begin Juni werden diverse malen bijeneters gemeld in de omgeving van de Egmondse duinen. Dit is een zeldzame vogelsoort voor Nederland, die meestal alleen overvliegend wordt waargenomen tijdens de trek. Ze komen normaal gesproken alleen voor in Zuid- en Zuidoost-Europa. Rond 10 juni werden regelmatig bijeneters waargenomen in het Noord-Hollands Duinreservaat het Starrevlak. Ik besloot daar ook eens een kijkje te gaan nemen.

In het weekend van 10 juni werd er ook nog eens een zeer zeldzame struikrietzanger ontdekt bij het Vijgendal. Dit duingebied grenst aan het Starrevlak. Op zondagavond besloot ik om de struikrietzanger te gaan zoeken, maar helaas bleef de vogel stil door de aanhoudende warmte. Struikrietzangers zijn heel moeilijk te zien en dus moet je echt op de zang afgaan. Een klein beetje teleurgesteld besloot ik om dan maar even kort een kijkje te gaan nemen bij het Starrevlak, waar de bijeneters telkens gemeld werden. Dit helaas zonder succes.

De dag erna besloot ik weer een poging te doen voor de bijeneters, want ze werden deze dag wel heel vaak gemeld. Toen ik op maandagavond rond 8 uur bij het Starrevlak aankwam, bleek dat ze net waren opgevlogen door een overvliegende helikopter. Samen met andere vogelaars een tijdje gaan zoeken, maar helaas weer zonder resultaat. Toch zag ik erg leuke soorten in dit duingebied. Daarom mag ik eigenlijk ook helemaal niet klagen. Ik zag bijvoorbeeld een witgatje, bontbekplevieren, blauwborst, wintertalingen, roodborsttapuit en nog veel andere mooie soorten.

Dinsdagochtend weer een poging gedaan voor de bijeneter. Dit keer met meer succes! Toen ik aankwam was de bijeneter net 10 minuten geleden door 2 vogelaars waargenomen. Ik besloot gewoon rondjes te gaan lopen in het duinreservaat en rustig af te wachten. Op een gegeven moment stonden we met zeker 20 vogelaars te zoeken naar deze mooie zeldzame vogelsoort. Na ongeveer een uurtje of 2 zoeken vloog er plotseling een exemplaar over ons hoofd heen! Super gaaf! Vliegend over de vogelkijkhut landde hij even verderop achter de bomen. Ik had heel kort een glimp van zijn prachtige verenkleed kunnen opvangen. Vervolgens vloog er ook een prachtige boomvalk langs ons, die even later op een kale boom bleef zitten. Een mooie bonussoort voor mij, want de boomvalk had ik nog nooit eerder gezien.

Avondshow met 2 bijeneters

Het werd deze dinsdag al snel warmer, dus besloot ik om in de avond nogmaals een kijkje te gaan nemen. Ik ging dit keer samen met een vriend van mij naar het gebied. We vielen meteen met ons neus in de boter! Voor ons zag ik opeens een paar vogelaars heel snel richting de kijkhut rennen. Wij renden daar meteen als een speer achteraan, want ik wist dat dit niet zonder reden was. Het krioelde van de vogelaars in de kijkhut, nooit eerder had ik het zo druk gezien. We kregen al snel een bijeneter in de kijker, die prachtig over de waterplas aan het jagen was. Vervolgens kwam er ook nog een 2de bijeneter voorbij vliegen! Super gaaf! Ik had ze veel beter kunnen zien dan in de ochtend. Ik kijk terug op een schitterende dag en misschien blijven ze nog wel een tijdje rondhangen?

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *