blauwstaart vrouwtje

Superzeldzame Blauwstaart gespot in Egmond

blauwstaart vrouwtje (Foto: Flickr.com van Wim van Yperen)
Foto: Flickr.com van Wim van Yperen

Zaterdag 24 september kreeg ik plotseling een melding op mijn telefoon binnen van een superzeldzame blauwstaart, die toen net was ontdekt in de omgeving van Egmond. Ik had die dag helaas geen tijd, maar de dag erna kreeg ik een tweede kans om deze soort te zien.

Ik begon zondagochtend met een mooi rondje hardlopen in de polder. Het was prachtig weer en tijdens het hardlopen zag ik onder andere knobbelzwanen, futen, meerkoeten, en een overvliegende torenvalk. Eenmaal thuis checkte ik meteen waarneming.nl en toen zag ik dat de blauwstaart weer gemeld was. Ik besloot om ook eens een kijkje te gaan nemen. Het was eerst een stukje fietsen en later nog circa 1 km wandelen, maar dankzij een navigatie app kon ik precies zien op welke plek ik moest zijn. Het was erg rustig in het gebied totdat ik opeens in een pad een hele grote groep vogelaars zag staan. Toen wist ik zeker dat ik de juiste plek had gevonden.

Het duurde een tijdje voordat ik ook maar iets merkte van de aanwezigheid van deze bijzondere vogel, totdat we opeens meerdere keren de roep van de blauwstaart hoorden. De hele groep stond verspreid in het wandelpad, zodat we alle bosjes en struiken in de gaten konden houden. Het was al bijna een halfuur verder, toen opeens een vogelaar druk aan het gebaren was naar de rest van de groep. Toen kwamen de andere vogelaars, waaronder ik ook zo snel mogelijk naar deze plek toe gehaast. Tegelijkertijd probeerde iedereen zo weinig mogelijk geluid te maken, want we wilde de vogel absoluut niet laten schrikken. Na een aantal aanwijzingen kreeg ik haar eindelijk in beeld. Ik had haar ongeveer een halve minuut goed kunnen bekijken totdat ze weer wegvloog. Dit was een bijzonder moment, wat eigenlijk moeilijk in woorden te vertellen valt. Het was gewoon super gaaf!

Blauwstaart vrouwtje

Het ging om een prachtig vrouwtje eerste kalenderjaar, wat betekent dat ze dit jaar geboren is. Een van de opvallendste kenmerken van deze vogelsoort is dat ze in alle kleden een blauwe staart hebben, zoals de naam eigenlijk al verklapt. Aangezien ik de vogel maar kort heb kunnen zien, was er niet echt tijd om een foto van haar te maken. Daarom hiernaast een foto van een vrouwtje blauwstaart uit een vogelgids.

Het broedgebied van deze vogel bevind zich vanaf Finland en van Noord-Azië tot en met Japan. In Nederland is het een zeer zeldzame soort. Deze zangvogel geeft de voorkeur aan verouderd, vochtig bos met sparren, omgevallen stammen en een beetje ondergroei, vaak op hellingen in heuvelachtig terrein. Het Noord-Hollands duinreservaat waar hij 2 dagen lang verbleef, bestaat uit duinen met veel bomen, dus eigenlijk een logische plek voor deze soort.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *