digiscoping verrekijker

Digiscoping met verrekijker

digiscoping verrekijker

Digiwat? Digiscoping is het maken van foto’s met een camera of smartphone, door een telescoop of verrekijker heen. Ik heb afgelopen maand een digiscoping adapter besteld. De dag nadat de adapter werd geleverd ben ik meteen naar mijn perfecte vogelstekkie geweest om het uit te proberen.

Lepelaars spotten

Het was meteen al een geslaagde duinwandeling, want toen ik het duingebied in liep spotte ik direct al een volwassen gekraagde roodstaart met een juveniel. Vervolgens hoorde ik de roep van een roodborsttapuit en na wat speurwerk had ik die ook al snel in beeld met de verrekijker. Ik vervolgde mijn route naar de vogelkijkhut. Eenmaal aangekomen bij de hut bleek dat 2 lepelaars op het meertje bivakkeerden. Erg leuk! Ik pakte meteen mijn digiscope adapter om een bewijsplaatje van de lepelaars te maken.

Hoe werkt het?

digiscoping adapter

Het werk eigenlijk heel simpel. De adapter die ik heb gekocht kan je makkelijk verstellen. Je plaats de adapter over een oculair van je verrekijker of telescoop en draait met het tandwieltje de adapter stevig vast op het oculair. Vervolgens plaats je je telefoon in de telefoonhouder, en zorg je ervoor dat de camera ervan in het midden van het oculair komt te liggen. Als je dit goed doet is er een beeld te zien en kun je foto’s gaan maken. Er kan met de camera van de telefoon extra ingezoomd worden, waardoor de zwarte rand om de foto verdwijnt. Een digiscoping adapter voor een verrekijker is best goedkoop om aan te schaffen. Ik heb zelf als student niet het geld voor een dure camera of telescoop en dan is dit een leuke en goedkope oplossing.

Mooi resultaat

  • lepelaar
  • meerkoet digiscoping
  • digiscoping verrekijker

Hiernaast enkele foto’s die ik met een digiscoping adapter heb gemaakt. Het zijn ook leuke foto’s om als bewijsplaatje te gebruiken. De middag in de duinen was helemaal geslaagd toen ik ook nog een kleine plevier ontdekte. Dit was een nieuwe soort voor mij en ik heb daar ook een paar bewijsplaatjes van kunnen maken (zie foto’s hiernaast). Kortom een geslaagde middag in de duinen en mooie bewijsplaatjes om aan het thuisfront te laten zien.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *