grote canadese gans bij starrevlak

Perfect vogelstekkie gevonden

slobeend bij starrevlak

Afgelopen maand heb ik een perfect vogelstekkie gevonden, dat ook nog eens dichtbij huis ligt. Het gaat om een gebied in de duinen, waar veel kleine meertjes zijn en een mooie vogelkijkhut. Het blijkt een ideale plek te zijn voor vele watervogels en ook zangvogels.

Het begon met een wandeling op een mooie zonnige dag. We liepen naar de meertjes toe en uiteraard had ik mijn verrekijker paraat. Van een afstandje keek ik met mijn verrekijker op een groot meer en toen zag ik een paar eenden, die ik nog nooit eerder had gezien. Eerst dacht ik dat het bergeenden waren, maar toen we eenmaal verder doorgelopen waren, bleek het om een andere soort te gaan. Het ging om een eenden soort met een lange platte snavel. Toen wist ik het zeker het ging om de slobeend! Er zaten aardig wat mannetjes en vrouwtjes slobeenden, die continu met hun kop het water in doken op zoek naar iets eetbaars. Eenmaal in de vogelkijkhut had ik ze even goed kunnen bestuderen. Ook ontdekte ik een andere eenden soort die helemaal achterin zat. Het was een eend met een gele ‘spiegel’. Thuis meteen aan het determineren geslagen en het bleek om een mannetje wintertaling te gaan!

grote canadese gans bij starrevlak
Grote Canadese ganzen

Inmiddels maak ik elke week wel een paar keer de wandeling naar het gebied en daardoor heb ik al veel verschillende vogel soorten kunnen bewonderen. Een paar weken terug ontdekte ik bijvoorbeeld meerdere dodaarzen, die inmiddels al een tijdje in het gebied vertoeven. Door een andere vogelaar herken ik inmiddels ook het geluid van de dodaars.

Prachtige blauwborst

Ik heb de laatste weken telkens een paar nieuwe soorten gezien, die ik nog niet eerder in het echt had gezien. Tijdens een van de wandelingen zag ik bijvoorbeeld soorten als veldleeuwerik, roodborsttapuit, kneu en rietgors. Het was zo ontzettend gaaf om voor het eerst een roodborsttapuit te zien. Een klein vogeltje met een rode borst, vaak zittend op een hoog uitstekend takje van een boom. Afgelopen week maakte ik ook kennis met de blauwborst. Dat is al helemaal een prachtig vogeltje om te zien. Zeker het mannetje met zijn opvallende blauwe borst wil elke vogelaar weleens in zijn leven gezien hebben!

verrekijker, notitieblokje en vogelgids

Als ik ga wandelen neem ik behalve mijn verrekijker, tegenwoordig ook een notitieblokje mee. Daar schrijf ik al mijn waarnemingen op van vogels die ik tijdens een wandeling in het gebied heb gezien. Later zet ik mijn waarnemingen op waarneming.nl. Daar kunnen mensen hun waarnemingen van dieren, insecten en planten opzetten. Op deze website ontdekte ik ook dat er in het gebied bijna elke dag een cetti’s zanger wordt gehoord. Ook schijnen er vogels als beflijster en braamsluiper in het gebied te zitten. Er valt dus nog genoeg te ontdekken.

Nieuwsbrief

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *